Na hlavný obsah

Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč (†89)

Dožil sa 89 rokov.

Zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč (†89)
Na snímke Alojz Tkáč, emeritný arcibiskup. Foto: TASR/František Iván

Vo veku 89 rokov zomrel emeritný košický arcibiskup Alojz Tkáč. V utorok (23. 5.) to potvrdil hovorca Košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober s Tkáčom spolupracoval približne 20 rokov. Pripomenul, že posledné roky jeho života boli poznačené chorobou. Zomrel v 23. mája skoro ráno.

„Záležalo mu na tom, aby sa diecéza obnovila vo všetkých svojich štruktúrach, čo sa mu aj podarilo,“ povedal s tým, že okrem iného požehnal viac ako 100 nových kostolov a stál aj za obnovením kňazského seminára. „Mal dobrú povahu. Bol príjemný, spoločenský, skromný. Vždy nám pripomínal, aby sme boli striedmi vo všetkom,“ dodal.

Dekan a farár Farnosti svätej Alžbety v Košiciach Allan Tomáš doplnil, že Tkáč mal veľkú sebadisciplínu, no na druhej strane mal otvorené srdce pre kňazov aj pre veriacich. „Bol skutočne človekom, o ktorom možno povedať, že bol svedkom viery,“ dodal s tým, že ho vnímali aj ako veľký vzor.

Za komunizmu ho prenasledovali

Tkáč sa narodil 2. marca 1934 v Ohradzanoch v okrese Humenné. Po maturite študoval v Bratislave, kde 25. júna 1961 prijal z rúk biskupa Ambróza Lazíka kňazskú vysviacku.

„V rokoch 1961 – 1963 pôsobil ako kaplán v Zborove. Po absolvovaní dvojročnej základnej vojenskej služby pôsobil od roku 1964 do 1975 ako archivár na Biskupskom úrade v Košiciach,“ uvádza Tlačová kancelária KBS na svojej webovej stránke.

Tkáč bol za komunizmu prenasledovaný. V roku 1975 mu bol odobratý štátny súhlas na vykonávanie kňazského povolania a až do roku 1983 pracoval ako vodič električky a lesný robotník. Následne bol správcom farnosti Červenica.

Biskupskú vysviacku mal v marci 1990 v Košiciach. Za košického arcibiskupa-metropolitu bol vymenovaný o päť rokov neskôr. „Pálium mu odovzdal dnes už svätý Ján Pavol II.“, dodáva TK KBS. Tkáč bol emeritným biskupom od roku 2010.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko