Na hlavný obsah

Zomrela česká operná speváčka Soňa Červená (†97)

Spievala v najvýznamnejších svetových operných domoch.

Zomrela česká operná speváčka Soňa Červená (†97)
Na archívnej snímke česká herečka a operná speváčka Soňa Červená. Foto: ČTK / Deml Ondřej

Vo veku 97 rokov zomrela česká operná speváčka a herečka Soňa Červená. Trpela rakovinou, oznámilo v sobotu (6. 5.) Národné divadlo ČR.

„Po dlhšej hospitalizácii v jednej z pražských nemocníc nad ránom pokojne vo veku 97 rokov odišla emeritná sólistka Národného divadla Soňa Červená. Česť jej pamiatke!“ uviedlo české Národné divadlo na facebooku.

Červená spievala v najvýznamnejších operných domoch po celom svete. Jej najznámejšou úlohou bola Carmen, uvádza Český rozhlas.

Soňa Červená sa narodila v roku 1925 v Prahe, kde aj študovala. Prvé operné angažmán získala v Brne. V roku 1954 hosťovala na scéne Stavovského divadla v Prahe v úlohe Cherubína v opere Figarova svadba a vo Smetanovom divadle v Prahe vystúpila aj v roli Carmen.

V roku 1958 prijala angažmán v Berlíne a v roku 1962 podľa agentúry AP emigrovala do Západného Berlína cez posledný otvorený priechod v Berlínskom múre. Červená žila v emigrácii približne 30 rokov. Stále angažmán v Západnom Berlíne, Frankfurte nad Mohanom a americkom San Francisku jej priniesli len nenáročné role. Hosťovala však v desiatkach úloh po celej západnej Európe i Spojených štátoch.

Podľa agentúry AP vystúpila Červená naposledy vlani 29. septembra v oratóriu českého skladateľa Jana Zásteru v Bazilika svätého Jána v Lateráne v Ríme pri príležitosti českého predsedníctva v Rade Európskej únii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet