Na hlavný obsah

Zvyšné šelmy z ranča pri Žiline zrejme neusmrtia. Hľadajú pre ne nové útočisko

Veterinárna správa nebude brániť procesu umiestnenia zvierat.

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) nevydala žiadne príkazy na usmrtenie ďalších exotických šeliem na ranči v Žiline-Brodne. Uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) a iniciatíva Zvierací ombudsman vyzývajú štát, aby hľadal pre zvieratá nové pôsobisko.

„Vo všeobecnosti vnímame skutočne citlivo, ale zároveň pragmatick,y hľadisko etického riešenia problému z pohľadu veterinárnej profesie a s ohľadom na zvieratá. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR a RVPS konajú a musia konať vždy iba legálne a v zmysle platnej legislatívy,“ skonštatovalo ministerstvo.

Štát musí podľa Hojsíka a Zvieracieho ombudsmana hľadať legálne a etické riešenie na zabezpečenie nového pôsobiska pre exotické zvieratá, ktoré ostali na ranči. Zároveň možnú záchranu riešia so slovenskými a medzinárodnými organizáciami na ochranu zvierat.

Rokovania sú vecou majiteľa

Veterinárna správa nebude brániť procesu umiestnenia zvierat pri dodržaní podmienok welfare (životná pohoda zvierat) a platných právnych predpisov. Rokovania o umiestnení zvierat sú vecou majiteľa či chovateľa.

„Kedy a kde by sa mohli previezť, nie je otázkou na RVPS (ŠVPS), to záleží od majiteľa/chovateľa, ako rýchlo sa podarí zmanažovať toto premiestnenie po nájdení nového (vyhovujúceho) umiestnenia, pri dodržaní legislatívnych podmienok umožňujúcich daný presun,“ konštatoval rezort.

„Štát musí takisto nariadiť opatrenie zástupcom prevádzkovateľa, aby sa na čas nevyhnutný na zabezpečenie náhradnej starostlivosti zákonne o zvieratá starali,“ vyzývajú Hojsík s iniciatívou. RVPS tvrdí, že nariadila opatrenia pre prevádzkovateľa a zariadenie niekoľkokrát skontrolovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny