Na hlavný obsah

Aerolínie vlani oznámili koniec éry lacných leteniek. Záujem o ne je však tento rok rekordný

Najvyhľadávanejšou destináciou je Španielsko.

Aerolínie vlani oznámili koniec éry lacných leteniek. Záujem o ne je však tento rok rekordný
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po cestovných kanceláriách, ktoré hlásia rekordné predaje letných dovoleniek, očakávajú úspešnú sezónu aj komerčné letecké spoločnosti. Podľa predajcov záujem o lacné letenky nebol ešte nikdy taký vysoký, ako je teraz.

A to aj napriek tomu, že mnohé nízkonákladové spoločnosti koniec éry lacných leteniek ohlásili ešte vlani. Celkové tržby leteckých spoločností by mohli tento rok dosiahnuť 800 miliárd eur.

„Ľudia jednoducho chcú cestovať. Nie je to o tom, že by museli, ale proste chcú. Síce sa môže číslo tržieb zdať vysoké, ale čistý zisk je iba niečo cez jedno percento. V prepočte na jednom cestujúcom zarobí letecká spoločnosť asi dve eurá,“ vysvetlil riaditeľ Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA) Willie Walsh.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Radoslav Šebo:

Podľa IATA svetové aerolínie v tomto roku dosiahnu zisk takmer desať miliárd eur. Je to pritom dvojnásobok toho, s čím počítali. Dôvodom je vysoký záujem o individuálne cestovanie, a ten je vysoký aj na Slovensku.

„Záujem o cestovanie nebol v prvej polovici roka nikdy taký vysoký ako teraz, čo sa preukázalo aj na vyhľadávaní leteniek,“ priblížila hovorkyňa predajcu leteniek Pelikán Katarína Šuchterová.

Vyhľadávané destinácie

„Podľa posledných dostupných štatistík to vyzerá tak, že aktuálne ceny osobnej leteckej dopravy alebo leteniek sú porovnateľné ako pred rokom,“ uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Pri niektorých – najviac žiadaných destináciách – ceny predsa len o niečo poskočili, približne o 25 percent.

„Momentálne sa všetci sústredia najmä na Stredomorie, najvyhľadávanejšou destináciou je práve Španielsko,“ doplnila Šuchterová.

Ľudia najčastejšie smerujú na Mallorku. Skokanom roka sa však stala Malta. Dopyt po letenkách do tejto destinácie vzrástol medziročne o 80 percent. Jednosmernú letenku sme dnes našli aj za menej ako 25 eur s odletom z Bratislavy ešte pred začiatkom sezóny a za 26 eur uprostred hlavnej sezóny.

Pre tých, ktorí uprednostňujú cestovanie bez cestovnej kancelárie, nie je dôležité, odkiaľ letia. Najčastejšie je to však viedenské letisko Schwechat, odkiaľ lieta viac ako polovica cestujúcich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika