Na hlavný obsah

Aktivisti protestovali proti výstavbe v Demänovskej Doline, búria sa proti novému zákonu

Išlo len o symbolický protest.

Aktivisti protestovali proti výstavbe v Demänovskej Doline, búria sa proti novému zákonu
Aktivisti z Greenpeace protestujú v Demänovskej Doline. Foto: RTVS

Aktivisti z hnutia Greenpeace protestovali proti výstavbe v Demänovskej Doline v Nízkych Tatrách. Tvrdia, že ak parlament prelomí veto prezidentky, nová legislatíva obmedzí možnosti vyjadrovať sa k plánovaným stavbám. A to aj v chránených oblastiach.

V Demänovskej Doline išlo len o symbolický protest niekoľkých aktivistov s tromi transparentmi. “Prišiel som sem najmä preto, lebo si nemyslím, že by sme mali naše prírodné dedičstvo na Slovensku chrániť práve tým, že tu staviame hotely,“ uviedol účastník protestu Gabriel Švec.

Pod Chopkom sa aktivisti zastavili počas expedície Karpatskými lesmi z Rumunska do Poľska.

Situáciu v Demänovskej Doline monitoroval redaktor RTVS Milan Velecký:

“Tu je dobrý príklad, na ktorom je vidieť, čo môže s prírodou a cennými ekosystémami spraviť nekontrolovateľná výstavba,“ povedala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

“Ak chceme prinútiť investorov, developerov k nejakým zmenám, zrejme treba aj takéto protestovanie. Aj na mieste, priame zapojenie, priame akcie,“ ozrejmil predseda Združenia pre Dolinu Pavel Herich.

Masívna výstavba v Demänovskej Doline sa začala pred viac ako desiatimi rokmi, po zmene územného plánu. V súčasnosti je rozostavaných alebo postavených toľko hotelov a penziónov, že počet lôžok sa viac ako zdvojnásobí.

Terajšie vedenie obce chce výstavbu zastaviť tým, čo ju spustilo – opäť novým územným plánom. ,,Zmiznú územia na výstavbu, ktoré nechceme, je to šesť hlavných území. A zastaví sa prakticky celá výstavba v Demänovskej Doline,“ dodal starosta obce Richard Bross.

Nový územný plán však bude hotový najskôr na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny