Na hlavný obsah

Tipos extraliga: Slovan, Nitra a Nové Zámky prišli o bodovo najproduktívnejších hráčov

Prinášame vám prvý článok zo série, v ktorej sa zameriame na aktuálne dianie v extraligových kluboch.

Tipos extraliga: Slovan, Nitra a Nové Zámky prišli o bodovo najproduktívnejších hráčov
Foto: TASR, koláž: RTVS

Extraligové štadióny aktuálne zívajú prázdnotou, avšak za ich múrmi sú prípravy na nový ročník v plnom prúde. Medzi tradičné letné povinnosti manažérov jednotlivých klubov patrí aj skladanie kádrov na nasledujúcu sezónu. V redakcii RTVS sme zosumarizovali doterajšie pohyby v kádri HC Slovan Bratislava, HK Nitra a HC MIKRON Nové Zámky.

HC Slovan Bratislava

HC Slovan Bratislava má za sebou sezónu, ktorú vyhodnotil ako sklamanie a neúspech. Klub z hlavného mesta neobhájil titul a vypadol už v štvrťfinále play-off, keď bola nad jeho sily michalovská Dukla. V konečnom poradí obsadil Slovan piatu priečku. Vedenie sa aj preto rozhodlo pre výraznejšiu obmenu hráčskeho kádra.

Ešte v polovici apríla klub oznámil, že si neuplatní jednoročnú opciu na trio útočníkov v zložení Tomáš Matoušek, Tomáš Zigo a Nikita Ščerbak. Tridsaťročný Matoušek si už stihol nájsť nové pôsobisko, po troch rokoch sa vracia do materského klubu HC 05 Banská Bystrica.

Predĺženie zmlúv neponúkli ani obrancovi Nateovi Kallenovi a útočníkom Milanovi Kytnárovi a Reidovi Dukeovi.

Prišli o veľké opory

Aj napriek záujmu zo strany Slovana, v belasom drese už neuvidíme brankára Samuela Hlavaja, útočníka Branta Harrisa a obrancu Matta Mackenzieho. Prví dvaja menovaní budú v novej sezóne pôsobiť v českej najvyššej súťaží.

Slovenský reprezentant na nedávno skončených MS v Rige Hlavaj podpísal dvojročný kontrakt s HC Škoda Plzeň. Brant Harris, ktorý sa stal najproduktívnejším hráčom uplynulého ročníka, bude hájiť farby HC Motor České Budějovice. Druhý najproduktívnejší obranca minulej sezóny Mackenzie sa upísal tímu Black Wings Linz pôsobiacemu v nadnárodnej Ice Hockey League.

Samuel Hlavaj v drese Slovana
Brankár Samuel Hlavaj vo farbách HC Slovan Bratislava. Foto: TASR

Po výrazných čistkách v kádri začal Slovan aj s predstavovaním nových posíl. Ako prvé odtajnil meno obrancu Ladislava Romančíka, ktorý do Slovana prichádza ako čerstvý extraligový majster s Košicami.

Zo stredu Slovenska, konkrétne z Banskej Bystrice, sa do hlavného mesta sťahuje aj robustný útočník Alex Výhonský. Z HK Poprad sa zas domov vracia útočník Samuel Petráš.

Slovan stavil na zámorských legionárov

Ako prvého nového zahraničného hráča predstavili 32-ročného útočníka Chrisa Browna, ktorého si vo vstupnom drafte do NHL v roku 2009 vybral v druhom kole z celkového 36. miesta tím Arizona Coyotes. V najlepšej lige sveta odohral dokopy 23 duelov, 11 za Coyotes, 12 za Washington Capitals.

Posledných šesť ročníkov strávil v najvyššej nemeckej súťaži (DEL). Okrem neho rozšíril útočné rady Slovana aj Kanaďan Brett Findlay, s ktorým tréneri počítajú do prvých dvoch útokov.

Do defenzívy Slovan angažoval amerického beka Iana Scheida. Zatiaľ posledným nováčikom na súpiske desaťnásobného majstra je 28-ročný kanadský obranca Matt Murphy, ktorý prichádza z tímu Black Wings Linz.

Kapitán Sersen ostáva

Pôvodne predĺženie kontraktu neponúkli ani dlhoročnej opore zadných radov, Michalovi Sersenovi. O niekoľko dní neskôr však klub prišiel s informáciou, že vedenie a samotný hráč nakoniec našli spoločnú reč a dohodli sa na predĺžení zmluvy o ďalší rok.

Michal Sersen v drese HC Slovan Bratislava
Kapitán Slovana Michal Sersen vstupuje na ľadovú plochu. Foto: TASR

HC Slovan Bratislava sa dohodol na pokračovaní spolupráce aj s ofenzívnym lídrom tohtoročnej súpisky Liamom Pecararom. Pokračovať v Slovane  bude aj brankár Jared Coreau, ktorý pri svojom minuloročnom príchode podpísal dvojročný kontrakt.

V Slovane ostáva aj brankár Samuel Baroš, útočníci Daniil Fominykh a Tomáš Török a obrancovia Patrik Maier, Samuel Fereta, a Daniel Gachulinec, na ktorých si klub uplatnil opcie ešte počas prebiehajúcej sezóny. Viacročné platné kontrakty majú útočníci Samuel Takáč a Jakub Minárik a bek Andrej Golian.

Slovan má pod zmluvou vrátane kmeňových hráčov Modrých krídel aj Michala Beňa, Daniela Dema, Borisa Žabku, Františka Deja, Ľubomíra Fetkoviča, Michala Jasenca, Romana Kukumberga ml., Lukáša Lipianského, Adama Lukošíka, Jána Petrisku a Miroslava Preisingera.

Zmeny aj v realizačnom tíme

Prvotné informácie z kuchyne Slovana hovorili o tom, že v realizačnom tíme nedôjde k výrazným zmenám. Na lavičke pokračuje ako hlavný tréner Ján Pardavý a asistenti Andrej Podkonický aj Richard Kapuš. Pozíciu trénerov brankárov zastávajú Peter Skrabelj a Pavol Rybár. Jediným odídencom bol kondičný tréner Robert Bereš.

Andrej Podkonický počas duelu
Na snímke tréner Slovana Andrej Podkonický v zápase 19. kola hokejovej Tipos extraligy HKM Zvolen – HC Slovan Bratislava Foto: TASR

Niekoľko dní po skončení MS v Rige sa však situácia zmenila a Slovan potvrdil, že už nepočíta so službami Podkonického, ktorý bude ako asistent pokračovať v kariére v Avangarde Omsk v KHL.

HK Nitra

Rovnako ako v Slovane, zmiešané pocity mali pri bilancovaní uplynulého ročníka aj v Nitre. Corgoni vstupovali do sezóny v pozícii vicemajstrov. Nevydarená prvá polovica ročníka spôsobila, že o postup do vyraďovacej časti museli bojovať až do posledného kola.

V kvalifikácii o play-off, do ktorej postúpili z desiateho miesta,  nakoniec Nitrania po výsledku 3:0 na zápasy vystavili jasnú stopku Popradu. Zverenci Antonína Stavjaňu následne nestačili vo štvrťfinále na neskoršieho majstra HC Košice a v konečnom účtovaní obsadili ôsmu priečku. Na druhu stranu, tešiť ich mohol premiérový triumf v Kontinentálnom pohári.

Návrat odchovancov Bučeka a Slováka

V porovnaní so Slovanom k dnešnému dňu odhalili podstatne menšia časť hráčov, ktorí budú pôsobiť v novom ročníku pod Zoborom.

Len pred pár dňami vedenie oznámilo príchod Samuela Bučeka, najlepšieho strelca predminulej extraligovej sezóny, ktorý sa do klubu vracia ako majster českej extraligy s Třincom.

Samuel Buček
Útočník Samuel Buček s číslom 25 v drese HK Nitra. Foto: TASR

Do svojho materského klubu má po dvoch sezónach namierené center Marek Slovák, ktorý zas prichádza ako čerstvý extraligový majster s HC Košice. Post stredného útočníka posilní aj Američan Brent Gates, ktorého si v roku 2015 vybral vo vstupnom drafte do NHL z 80. miesta Anaheim Ducks. Posledný ročník odohral Gates v AHL vo farbách San Diego Gulls.

Marek Slovák sa teší so zisku titulu s HC Košice.
Marek Slovák sa teší zo zisku majstrovského titulu vo farbách HC Košice. Foto: TASR

V obranných radoch je novou tvárou Čech Jakub Kubeš, ktorý strávil posledné sezóny najmä v českých prvoligových kluboch.

V bránke s Kašíkom

Brankár Libor Kašík prišiel do Nitry pôvodne len na mesačné hosťovanie. Jeho výkony medzi tromi žrďami však pozdvihli celú Nitru, a tak si vyslúžil predĺženie kontraktu do konca ročníka a aj na ďalšie dve sezóny. Zmluvy s rovnakou dĺžkou podpísali v polovici mája aj mladí obrancovia Martin Vitaloš a Marko Stacha.

Ako corgoň by mal pokračovať aj čerstvý debutant na MS v Rige, obranca František Gajdoš, ktorý sa pri minuloročnom prestupe zaviazal Nitre na dve sezóny. Dlhodobý kontrakt na tri ročníky podpísal počas minulého leta aj útočník Tomáš Hrnka.  

Ako priznal prezident HK Nitra Miroslav Kovíčik v jednom z rozhovorov, súčasťou kádra by mal byť aj dlhoročný kapitán Branislav Mezei.

V novom ročníku bez opory

Nitrania vstúpia do novej sezóny už bez svojho bodového lídra z tej minulej. Útočník Jozef Baláž začiatkom mája ohlásil prestup do Dukly Trenčín. Potvrdeným odchodom je aj presun Jakea Elmera do dánskeho Odense Bulldogs.

Jozef Baláž
Jozef Baláž ďalšie štarty v drese HK Nitra nepridá. Foto: TASR

Podľa informácii dostupných na oficiálnej stránke HK Nitra sa pod vedením Stavjaňu zapojili do prvého oficiálneho bloku prípravy na suchu aj Jakub Lacka a Kanaďan Sahir Gill. Mimo tréningového procesu je Filip Bajtek a Samuel Solenský. Obaja sú po operácii.

HC Nové Zámky

Novozámčania ako jediní z uvedenej trojice klubov hodnotili uplynulý ročník pozitívne. Po odohraní základnej časti im patrila šiesta priečka a rovnaké umiestenie dosiahli aj v konečnom účtovaní. Celkové šieste miesto je doterajším najlepším výsledkom pre Nové Zámky v rámci extraligového pôsobenia.

Do novej sezóny s novými trénermi

V týchto dňoch rezonovala v spojení s býkmi najmä otázka, kto sa ujme trénerského kormidla po Gergelym Majorossovi. Maďarský kouč sa po dva a pol rokoch v Nových Zámkoch rozhodol prijať ponuku  Ravensburgu Towerstars z druhej nemeckej najvyššej súťaže, kde bude taktiež pôsobiť ako hlavný tréner.

Odpoveď na otázku prišla po týždni, keď vedenie Nových Zámkov predstavilo ako nové trénerské duo Erika Čaládiho a Ľubomíra Hurtaja. Na pozícii trénera brankárov ostáva Stanislav Petrík.

Bodový líder na odchode

Zatiaľ je známe, že v drese s býkom na hrudi nebudú pokračovať útočníci Roman Faith a Juraj Bezúch. Prvý menovaný sa upísal Banskej Bystrici, druhý smeruje do prvoligovej Žiliny.

Noví tréneri sa taktiež nebudú môcť spoliehať na bodovú nádielku od Robbyho Jacksona. Najproduktívnejší hráč Zámčanov z dvoch predchádzajúcich sezón sa po dvoch rokoch presúva do druhej najvyššej švajčiarskej súťaže. Jeho novým pôsobiskom bude HC La Chaux-de-Fonds.

Robby Jackson
Na snímke vpravo Robby Jackson (HC Nové Zámky) prekonáva brankára Bena Bownsa Foto: TASR

V zostave aj s bronzovým medailistom z MS

Dres novozámockých býkov si aj v nasledujúcom ročníku Tipos Extraligy oblečie útočník Richard Ondrušek a obrancovia Branislav Ligas s Michalom Romanom, na ktorých si vedenie uplatnilo opciu. Pokračovať bude aj obranca Andrej Hatala a útočník Patrik Števuliak. Z legionárov zotrvá na juhozápade Slovenska krídelník Troy Loggins.

Kantor s dlhodobým kontraktom

Ešte počas minulého ročníka v decembri bolo známe, že v Zámkoch ostane český brankár Pavel Kantor, ktorý má platný kontrakt až do sezóny 2024/2025. Čerstvý bronzový medailista z MS v Rige, obranca Roberts Mamčics zas predĺžil v marci zmluvu o jeden rok.

 Dvojročný kontrakt podpísali minulý rok pri svojom príchode bratia Juraj a Tomáš Mikúšovci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport