Na hlavný obsah

Česko bude modernizovať ukrajinské tanky, ktoré boli desiatky rokov v skladoch

Vybavia ich prostriedkami optického pozorovacieho systému.

Česko bude modernizovať ukrajinské tanky, ktoré boli desiatky rokov v skladoch
Ilustračná snímka tanku T-64. Foto: Profimedia

V Česku sa v najbližšom čase začnú opravovať ukrajinské tanky T-64, ktoré po desiatkach rokov v skladoch, zamieria na bojisko. Zmluvu na ich opravu a modernizáciu uzavrel český štátny Vojenský opravárenský podnik (VOP CZ) s ukrajinským koncernom Ukroboronprom vo februári. V utorok (6. 6.) to uviedlo české ministerstvo obrany.

Do konca tohto roka musia v Česku opraviť bližšie neurčený počet strojov T-64 sovietskej výroby. Podľa riaditeľa spoločnosti VOP CZ Mareka Špoka si vyžadujú kompletnú demontáž a plnú obnovu bojaschopnosti. Vybavia ich prostriedkami optického pozorovacieho systému či dokonalejšou komunikáciou.

Modernizácia bude pod technickým dohľadom odborníkov z Ukrajiny. Presný počet kusov techniky, ktorá v Česku prejde modernizáciou, český rezort obrany z bezpečnostných dôvodov nešpecifikoval.

„Česká republika podporuje a bude podporovať Ukrajinu v jej boji proti ruskému agresorovi. Poskytujeme nepotrebný vojenský materiál, cvičíme ukrajinských vojakov a teraz pomáhame aj s opravami ukrajinskej techniky,“ uviedla česká ministerka obrany Jana Černochová. Česko podľa nej ponúka skúsenosti a znalosti pri výcviku a opravách, zatiaľ čo od Ukrajincov získava skúsenosti z boja.

Dohoda je naplnením zmluvy o vytvorení spoločného obranného klastru, ktorú Ukroboronprom s českou Agentúrou pre medzivládnu spoluprácu uzavrela koncom minulého roka. Podľa riaditeľa Ukroboronpromu Jurija Huseva spolupráca s ČR zahŕňa výrobu vojenskej techniky, zvýšenie výroby munície či spoluprácu v oblasti technológií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet