Na hlavný obsah

Čiernohronská železnička je v spore už aj s obcou

Dôvodom je jej vlastníctvo.

Čiernohronská železnička je v spore už aj s obcou
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nezisková organizácia, ktorá prevádzkuje Čiernohronskú železničku, je v ďalšom konflikte. Najnovšie má prevádzkovateľ obľúbenej atrakcie spor aj so samotnou obcou. Súdi sa už pritom so súkromným majiteľom, ktorý odkúpil pozemky, kadiaľ vedie časť trate.

Čiernohronská železnička otvorila sezónu v polovici apríla. Z troch trás aktuálne fungujú iba dve. A aj z nich chcel Dopravný úrad jednu zakázať. Trať smerom do Vydrova považuje za nebezpečnú. Nie sú tu označené všetky vjazdy do domov v blízkosti koľajníc.

„To tu už tak funguje 100 rokov a 30 rokov to tu všetci kontrolujú a všetko je v poriadku. Nakoniec sme sa dohodli, že nám umožňuje rýchlosť 5 km/h a opakované húkanie. Takže my teraz po celej dedine musíme chodiť a húkať,“ vysvetlil riaditeľ Čiernohronskej železnice Aleš Bílek.

Dopravný úrad začal kontroly koncom apríla, keď vrcholil spor prevádzkovateľa železničky so súkromným investorom. Ten odkúpil pozemok, kadiaľ vedie časť trate, a položil na ňu betónové zábrany a plot. Táto trasa je aktuálne neprejazdná a o veci rozhoduje okresný súd v Brezne.

Čiernohronskej železničke sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Začal aj spor o vlastníctvo železničky

Najnovšie sa začal aj spor o vlastníctvo samotnej železničky. V roku 2003 Mikroregión Čierny Hron, ktorý tvorí sedem okolitých obcí, prepísal majetok železničky na súčasného prevádzkovateľa – neziskovú organizáciu. V účtovných dokladoch však podľa združenia chýba zmluva a súhlas členskej schôdze.

„Nech mi ukáže najprv túto zápisnicu. A následne nech mi nejako ukáže prevod toho majetku, na základe čoho sa urobil. Či už na základe kúpnej zmluvy. Respektíve mohlo ísť o nájom, tak zmluvy o výpožičke alebo darovaciu zmluvu,“ povedal starosta obce Čierny Balog Milan Vetrák.

Zástupcovia Mikroregiónu Čierny Hron chcú prevádzku Čiernohronskej železničky zachovať. Od vedenia neziskovej organizácie ale žiadajú o doloženie potrebných dokumentov.

„Protokol je tam, samozrejme, je tam urobená zmluva o prevode majetku, ktorý mal vtedy nulovú účtovnú hodnotu. Zhodnotili sme ho až my za tých 20 rokov svojou prácou. A podľa našich právnikov je všetko v úplnom poriadku,“ vysvetlil riaditeľ železničky Bílek.

Združenie Mikroregiónu Čierny Hron tvrdí, že ak ak nedostanú požadované dokumenty, budú spor riešiť súdnou cestou. Prevádzku železničky by to zatiaľ ohroziť nemalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny