Na hlavný obsah

Čoskoro sa začína sezóna letného kúpania. Na strednom Slovensku však viaceré kúpaliská neotvoria

Niektoré ich dokonca vôbec nemajú.

Čoskoro sa začína sezóna letného kúpania. Na strednom Slovensku však viaceré kúpaliská neotvoria
Ilustračná snímka – plážové kúpalisko. Foto: RTVS

Čoskoro sa začína sezóna letného kúpania. Viaceré okresné mestá stredného Slovenska však kúpaliská tento rok neotvoria. Niektoré ich dokonca vôbec nemajú.

Kúpalisko Neresnica vo Zvolene zavreli pred piatimi rokmi. Dnes je v havarijnom stave. Radnica chce ľuďom ponúknuť alternatívu. V pláne je rekonštrukcia a dobudovanie mestskej plavárne z eurofondov.

Kúpaliskám sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

“Tento starý objekt, ktorý tu je sa kompletne zrekonštruuje tu bude zážitkový bazén. Potom k nemu pristavíme dvakrát taký veľký bazén, to znamená že budú tam môcť byť aj v lete,“ ozrejmil primátor mesta Zvolen Vladimír Maňka.

Podobne sa rozhodli postupovať aj v Brezne. Mesto ešte v roku 2017 plánovalo vybudovanie nového kúpaliska na nábreží Hrona.

“Myslím v roku 2019 nám vypadlo z rozpočtu viac ako jeden a pol milióna eur, to bol jeden taký moment. A druhý moment bol prehodnotenie toho zámeru z hľadiska osadenia tohto objektu, teda objektu kúpaliska, kde sme odkúpili časť areálu pri súčasnej plavárni,“ spresnil primátor mesta Brezno Tomáš Abel.

Letné kúpanie je aktuálnou témou aj na hornej Nitre. “Minulý rok sa to riešilo tak, že to kúpalisko aspoň trávnaté porasty boli pokosené. Ľudia sa mohli slniť slniť, opaľovať. Takže je dosť možné že takýmto spôsobom bude kúpalisko otvorené, ale nie na kúpanie,“ dodal primátor mesta Bojnice Ladislav Smatana.

Podľa prezidenta Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavárni sú problémom najmä financie. “Ja si myslím, že v mnohých prípadoch a to vidíme aj v zahraničí je to stratová záležitosť takže priamo to závisí od podpory buď štátu alebo mestskej samosprávy,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Gabriel Somogyi.

Obyvatelia spomínaných miest tak musia za relaxom pri vode aj naďalej cestovať mimo svojho okresu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny