Na hlavný obsah

Craig je muž na správnom mieste. Príležitosť by si zaslúžili aj Oremus a Országh, myslí si Vladimír Vůjtek

Rusnák, Vůjtek a Valábik sa zhodujú, že zotrvanie Ramsayho je dobrým krokom pre slovenský hokej.

Craig je muž na správnom mieste. Príležitosť by si zaslúžili aj Oremus a Országh, myslí si Vladimír Vůjtek

V posledných dňoch sa hokejové Slovensko zaoberalo najmä otázkou, kto bude stáť na lavičke národného tímu. Odborníci aj široká verejnosť sa pohrávali s viacerými možnosťami. Pridá Ramsay aj siedmy rok v slovenských farbách alebo odovzdá trénerské žezlo svojmu následníkovi?

Odpoveď na túto otázku odtajnili na tlačovej konferencii pri príležitosti trénerského rekordu. Ramsay ostáva a svoju víziu bude šíriť aj ďalej. Redakcia spravodajského portálu RTVS pri tejto príležitosti oslovila troch respondentov, ktorí vo svojom kariérnom životopise majú prepojenie so slovenským hokejom.

Bývalý reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek a súčasní hokejoví experti RTVS Ondrej Rusnák a Boris Valábik sa zhodujú, že zotrvanie sympatického Kanaďana je pre slovenský hokej najlepšou možnou správou.

Podľa nich dal Ramsay mužstvu novú tvár a ešte stále mu má čo ponúknuť. Zároveň si však uvedomujú, že 72-ročný kouč má svoj vek a vedenie reprezentácie by malo myslieť na budúcnosť už dnes.

Ondrej Rusnák, bývalý hokejista, v súčasnosti hokejový expert RTVS:

Zotrvanie Craiga Ramsayho pri slovenskej reprezentácii je rozumný a logický krok, ktorý sa dal očakávať. Miroslavovi Šatanovi muselo poriadne odľahnúť, že teraz nemusí zháňať nového trénera, keďže kandidátov pred MS v Česku až tak veľa nie je. Osobne si myslím, že Ramsay by pokračoval aj v prípadnej olympijskej kvalifikácii, aj keď nemá zmluvu na toto obdobie.  

Na snímke vpravo hokejový expert Ondrej Rusnák počas MS v hokeji 2023 ako expert medzi striedačkami. Foto: TASR

Je teda jasné, že sa bude pokračovať v nastolenom trende. Tam sa toho veľa nezmení, ale je dôležité, aby asistent, ktorý pri ňom bude, sa popri ňom vyprofiloval ako hlavný tréner. Neviem, či by bol úplne dobrý nápad, aby po ňom prišiel úplne nový zahraničný tréner a robil si veci po svojom.

Craig nastavil nejaký trend, ktorý netreba nejako revolučne meniť. Pre slovenský hokej je len dobré, že ostal, aj keď už má 72 rokov a ľudia si môžu myslieť hocičo. Keďže najbližšie MS sú v Česku, tak to ho určite povzbudí.

Pred tým sme mali Vůjtka a Hanlona, takže by bolo dobré, aby bol budúci kouč Slovák. Nech aj naši tréneri vedia, že to môžu dotiahnuť až na pomyselný vrchol. Konkrétne meno vytypované nemám. Myslím si, že sa rátalo s Jánom Pardavým, ale pri ňom bude veľmi dôležité, ako dopadne v Slovane.

Vladimír Vůjtek, bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie (2011 – 2015):

Štýl práce Craiga Ramsayho sa mi veľmi páči, s národným tímom dosiahol viaceré úspechy. Podarilo sa mu získať aj historicky prvú olympijskú medailu pre Slovensko. Pod jeho vedením hráte hokej, ktorý sa musí fanúšikom páčiť.

Craig je muž na správnom mieste. Samozrejme, má už svoj vek, a tak musí mať okolo seba asistentov, ktorí odvádzajú dobrú prácu. Každý raz musí odísť, ale teraz ešte nebol ten správny čas a mal ostať aspoň do najbližších majstrovstiev v Česku.

Vladimír Vůjtek bývalý tréner SR
Na snímke v popredí bývalý tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vùjtek. Foto: TASR

Slovensko si teraz zvyklo hrať iný štýl hokeja, ako sa hrá v Česku. Česi momentálne hrajú tzv. „zaďoura“, ale Slováci sa prezentujú agresívnym štýlom, ktorý je moderný a vyhovuje slovenskej mentalite. Hráči môžu preukázať svoje skvelé korčuliarske schopnosti a rýchlosť, čo ich môže opäť vyniesť medzi osmičku najlepších mužstiev.

Po Ramsaym by sa mali k národnému tímu dostať tréneri z novej generácie. Tí, ktorí majú okolo 50, ako napríklad Peter Oremus či Vladimír Országh. Obaja už dlho pôsobia v slovenskej lige, Országh je teraz v Česku.

Taktiež už boli obaja pri reprezentácii a v hokeji niečo dokázali. Celkovo máte viacero šikovných trénerov z nastupujúcej generácie, ktorí by si zaslúžili dostať šancu a prebrať štafetu po Ramsaym.

Boris Valábik, bývalý hokejista, v súčasnosti hokejový expert RTVS:

Je dobré, že si Craig zobral nejaký čas na premyslenie a zváženie situácie, či nie je príliš unavený a či sa cíti dosť silný na to, aby pokračoval. Zjavne sa cíti dobre, a tak sa rozhodol, že ešte ostane. Pri Craigovej plnej sile je to ten najlepší výber, ktorý Slovensko malo k dispozícii.

Registroval som už aj vyjadrenie, že Craig by mal ísť do dôchodku. To, čo my vidíme, že sa odohráva na ľade, je jedna vec. To, čo sa odohráva v kabíne, na tréningoch a mítingoch druhá. My preto nevieme úplne povedať, čo všetko Ramsay tímu prináša a ako to zvláda. To musia povedať samotní hráči.

Craig Ramsay je veľký profesionál, ktorý si uvedomuje, že každý má na ľade nejaké miesto a rolu. S jeho príchodom sa zmenilo najmä to, že mužstvo, nech je akékoľvek, dostane každý rok nejakú tvár.

Každý na MS vie, že je to rýchlokorčuľujúce, agresívne napádajúce mužstvo s hráčmi, ktorí sa budú snažiť tlačiť do súperovej bránky, budú blokovať strely a ktorí nebudú robiť veľa taktických chýb takých, že by nestáli na vyžadovanom mieste. Aj podľa toho si Ramsay vyberá hráčov.

Expert RTVS Boris Valábik
Expert RTVS Boris ValábikFoto: RTVS

Niekedy tomu tak však nebolo. Stačilo, že niekto strelil za sezónu 30 gólov a šiel do reprezentácie bez ohľadu na to, či plnil svoje úlohy. Pod vedením Ramsayho každý hráč vie, na čo je v tíme a akú úlohu má plniť. To je najväčší rozdiel. Pred jeho príchodom sa robilo amatérskejšie, často len podľa štatistík. Tie však napovedia veľmi málo.

Na jeho práci je taktiež veľmi dobré, že vytiahol na medzinárodnú úroveň mladých hráčov, ako sú Miloš Kelemen, Patrik Koch či Pavol Regenda. Samozrejme, dal príležitosť aj veľmi mladým hokejistom, ako sú Juraj Slafkovský a Šimon Nemec. To pomáha samotným hokejistom, slovenskému hokeju i reprezentácii.

V jeho osobe dostali hráči viac ako len reprezentačného trénera. Majú v ňom aj skvelého mentora, ktorému môžu kedykoľvek zavolať a nikdy im nepovie, že ho otravujú a pod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport