Na hlavný obsah

Craig Ramsay pokračuje na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie

Pri národnom tíme je od augusta 2017.

Craig Ramsay pokračuje na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie
Craig Ramsay počas tlačovej konferencie. Foto: TASR

Kanaďan Craig Ramsay bude pokračovať ako hlavný tréner na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie. S vedením SZĽH sa dohodol na predĺžení spolupráce o ďalší rok. Informáciu oznámil prezident SZĽH Miroslav Šatan na tlačovej besede pri príležitosti prekonania trénerského rekordu v národnom tíme.

Miroslav Šatan oznámil, že s Craigom Ramsayom predĺžil spoluprácu o ďalším rok:

Sedemdesiatdvaročný kouč prišiel na lavičku národného tímu v auguste 2017. Pôvodne podpísal dvojročný kontrakt, ktorý bol následne viackrát predĺžený. Slovenskú reprezentáciu viedol na piatich majstrovstvách sveta, jednej olympijskej kvalifikácii a dvoch zimných olympijských hrách v Pchjongčchangu a Pekingu. Jeho najväčším úspechom je zisk historického bronzu na OH 2022 v Pekingu.

Trénerský rekordér

Kanadský kouč sa v zápase proti Kazachstanu počas nedávno skončených MS v hokeji 2023 v Rige stal trénerským rekordérom, keď na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie stál v pozícii hlavného trénera 123-krát. Týmto zápisom sa osamostatnil na čele pred bývalými trénermi Júliusom Šuplerom a Jánom Filcom.

Následne viedol Slovensko ešte v dueloch proti Slovinsku a Nórsku. „Keď som v roku 2017 prišiel, neočakával som, že tu budeme toľko rokov. Pamätám si, keď mi Miroslav Šatan volal a dohodli sme sa na novom smerovaní slovenského hokeja. Povedali sme si, že to urobíme inak, zábavnejšie. Ani sme neočakávali, že budeme takýto úspešní. Spomenúť musím bronzovú medailu z OH alebo spoluprácu s hráčmi z NHL. Každý rok si hovorím, že tento rok bude môj posledný, tak uvidíme,“ začal tajuplne Ramsay.

Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan a Craig Ramsay.

Na jeho vtedajšie angažovanie si zaspomínal aj generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan.

„Taktiež sa vrátim do roku 2017, keď mojou prvou úlohou v pozícii generálneho manažéra reprezentácie bolo nájsť nového trénera, ktorý bude viesť slovenskú reprezentáciu. Tých kandidátov bolo vtedy niekoľko, ale Craig Ramsay bol voľbou číslo jeden, pretože som s ním mal aj osobnú skúsenosť na konci svojej hokejovej kariéry,“ začal svoje spomínanie Šatan.

„Som rád, že vtedy nerozmýšľal veľmi dlho a túto ponuku akceptoval. Keď som ho v tom čase presviedčal, hovoril som mu, že to bude na dva až tri roky, aby nám vychoval nejakého svojho nástupcu. Pri ňom sa za tie roky vymenilo viacero mladých trénerov, o ktorých si myslím, že majú perspektívu do budúcna,“ uviedol.

„Keď sa spätne pozerám, čo všetko pre nás Craig urobil za šesť rokov, tak musím priznať, že je toho oveľa viac, ako som očakával a ako sme spolu plánovali. Craig úplne zmenil filozofiu hry, s akou reprezentácia hrá. Vidia to nielen hokejoví odborníci, ale aj široká verejnosť. Hoci sa nám vždy nepodarí urobiť skvelý výsledok, tak spôsob, akým hráme, bol od základu zmenený. Týmto štýlom sa treba uberať aj do budúcna a verím, že tým, čo Craig nastavil, sa aj budeme uberať. Ako vravím, nečakali sme, že Craig strávi toľko sezón pri slovenskej reprezentácii. Pri tejto príležitosti mu chceme zablahoželať k rekordu, ktorý prekonal,“ ukončil Šatan.

Míľnik mu bude pripomínať fujara

Craig Ramsay má aktuálne na konte 125 duelov na lavičke slovenskej hokejovej reprezentácie. Významný míľnik mu budú pripomínať špeciálne dary v podobe slovenskej fujary a pamätnej trénerskej tabule, ktorou ho počas tlačovej konferencie v mene SZĽH obdaril Miroslav Šatan.

„Pri tejto príležitosti sme premýšľali, aký špeciálny darček venujeme Craigovi. Keď sme chceli, aby Craig prišiel, tak sme hovorili, že chceme, aby bol dirigentom, ktorý bude pískať a hráči budú podľa neho hrať. Hľadali sme nejakú píšťalu, ale nakoniec sme sa rozhodli, že mu dáme rovno fujaru. Verím, že ešte aspoň jeden rok budú hráči hrať tak, ako Craig bude na nej pískať,“ poznamenal držiteľ všetkých troch cenných kovov z MS, čím zároveň naznačil, že Craig zotrvá pri reprezentácii ešte minimálne ďalší rok.

Craig Ramsay s darčekom od Miroslava Šatana
Craig Ramsay s fujarou, ktorá mu bude pripomínať jeho významný míľnik. Foto: TASR

„Pre mňa a moju rodinu je táto chvíľa veľmi špeciálna. Dúfam, že moja rodina to pozerá cez internet. Musím povedať, že aj pre mňa je byť tu obrovská česť. Rekordy sú na to, aby sa lámali, takže raz príde niekto aj po mne, kto môj rekord prekoná. Aj tak je to pre mňa obrovská česť, za čo vďačím tým anjelom vzadu a trénerom, ktorí mi pomáhali,“ nechal sa počuť po prebratí darčekov dojatý Ramsay.

Celé odovzdávanie pamätných darčekov si môžete pozrieť vo videu:

.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport