Na hlavný obsah

Dobrovoľníčka Alena z Chersonu: Rusi najviac ublížili oblastiam, ktoré sú pod ich okupáciou

V centre mesta je podľa nej pokoj a evakuácia prebieha hladko.

Dobrovoľníčka Alena z Chersonu: Rusi najviac ublížili oblastiam, ktoré sú pod ich okupáciou
Na videosnímke poškodená priehrada Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Viacero dedín v utorok (6. 6.) zostalo úplne alebo čiastočne zaplavených po poškodení priehrady Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. Od rána evakuujú civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper, kde sa nachádza aj mesto Cherson.

V Chersonskej oblasti býva aj dobrovoľníčka Alena, ktorá sa o ruskom útoku na priehradu dozvedela až od priateľky z Odesy. Do telefónu jej povedala: „Ber si veci a utekaj! O chvíľu vás zatopí.“ Najprv vôbec nevedela, čo sa deje. A tak zobrala svoje veci a hneď začala vyvážať aj susedov.

Situáciu v Chersone hodnotí ako pokojnú, evakuácia plynulo postupuje. Rusi podľa nej najviac ublížili oblastiam, ktoré sú pod ich okupáciou. „Zrejme si neuvedomovali, kadiaľ voda pôjde. Možno ešte stále používajú tie staré príručky, tak ako ich vojaci dávno neplatné mapy,“ uviedla.

Rozhovor s dobrovoľníčkou Alenou pripravil spolupracovník RTVS Tomáš Forró.

Žijete v chersonskej štvrti Ostrov priamo pri rieke. Aká je tam situácia medzi ľuďmi?

Momentálne už všetkých vyvážajú preč autami aj autobusmi. Pracuje tu polícia a prebieha to hladko. Ráno tu ešte panoval chaos a vyvážala som, koho sa dalo vlastným autom. Teraz už polícia pristavila autobusy a záchranky odvážajú imobilných obyvateľov.

Voda našťastie stúpa veľmi pomaly. Vyššie po rieke je susedná štvrť zvaná Hydropark. Tú začalo zatápať približne pred štyrmi hodinami a odvtedy ešte k nám zvýšená hladina nedorazila. Takže dúfame, že možno nakoniec naše domy nezaplaví.

A pritom je podľa meraní evidentné, že ruská strana v príprave na túto akciu zvyšovala hladinu priehrady už celé predošlé týždne.

Áno, a teraz najviac ublížili práve oblastiam, ktoré sú pod ich okupáciou. Mesto Kachovka je pod vodou, ďalšie dediny sú takisto zatopené. Presne z nich posledné mesiace bombardovali naše mesto. Možno si úplne neuvedomovali, kadiaľ voda pôjde.

Pamätám si, že ešte počas Sovietskeho zväzu nás v školách v Chersone učili, že v prípade prerazenia Kachovskej priehrady zatopí naše mesto po štvrté poschodie panelákov. Je možné, že ešte stále používajú tie staré príručky, tak ako ich vojaci dávno neplatné mapy. Od tých čias sa hladina priehrady veľakrát menila.

V samotnom meste Cherson nie je panika?

Práve naopak. U mňa v práci v centre je úplný pokoj. Všetci pracujú, mestská administratíva takisto a evakuácia plynulo postupuje. Obyvatelia vedia, že rieka nestúpne viac, ako niekoľko metrov nad nábrežím. Môže zatopiť spodné časti prvých domov pri brehu, ale to je všetko. Čakáme, čo bude, ale žiadna panika.

Ako ste to ráno prežívali vy sama?

Zobudila ma priateľka z Odesy, ktorá povedala: „Ber si veci a utekaj! O chvíľu vás zatopí.“ Stihla som si ešte urobiť kávu a potom mi volali známi z neďalekej štvrte Hydropark, že ich už začína zatápať rieka. Zobrala som svoje veci, susedov a všetkých odviezla do bytov v centre, ktoré tu po sebe nechali utečenci.

Takto som evakuovala ľudí niekoľko hodín. Podarilo sa mi vyviezť ešte ďalšie rodiny, potom ma už polícia prestala púšťať ďalej. No keď som bola doma naposledy, povodeň tam ešte nebola.

Už vás teda nepúšťajú domov?

Civilov už nie. Prepúšťajú len vojakov, evakuačné služby a pohotovosť.

Žije vo vašej štvrti veľa ľudí?

Áno, bude potrebné ešte množstvo práce a autobusov. Už teraz ich tam bez prestania jazdia desiatky. Polícia chodí od bytu k bytu a všetkých presviedča, aby hneď odišli.

Evakuácia je teda povinná?

Násilím ľudí neberú preč, ale presviedčajú každého, aby odišiel. V mojej štvrti žije mnoho dôchodcov a snažia sa všetkých premiestniť aspoň dočasne do nemocníc a rôznych dobrovoľníckych centier. Časť ľudí umiestnili do čakární na železničnej stanici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál