Na hlavný obsah

Energetická firma oklamala v Česku tisíce ľudí. Hrozí podobná situácia aj na Slovensku?

Kauza bude mať trestnoprávnu dohru.

Energetická firma oklamala v Česku tisíce ľudí. Hrozí podobná situácia aj na Slovensku?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Tisíce oklamaných ľudí a naštrbený imidž fotovoltiky. Aféra Energetického holdingu Malina (EHM) v susednom Česku bude mať trestnoprávnu dohru. Holding svoj biznis medzitým rozšíril na Slovensko a do Nemecka. Hrozí podobná situácia aj u nás?

Český EHM je v úpadku. Od ľudí vybral na zálohách viac ako 60 miliónov eur za inštaláciu fotovoltických elektrární. Väčšine klientov zariadenia vôbec nedodal alebo namontoval iba ich časť.

„No, o tú zálohu prídu, o tom som presvedčený. To by musel byť naozaj zázrak, aby to vrátili. Ja myslím, že prídem asi o 100-tisíc,“ skonštatoval Ondřej Holeček, jeden z klientov EHM.

Podvodnému fotovoltickému obchodu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ingrid Drozdíková:

„Energetický holding Malina je v insolvencii, prebieha konanie, kde sa prihlasujú všetky objednávky. A insolvenčný správca sa snaží zaistiť majetok a prehľad o tom, kam peniaze odchádzali,“ vysvetlil Lukáš Hataš z Únie komunitnej energetiky ČR.

Na jeseň minulého roka český holding založil dcérske spoločnosti na Slovensku a v Nemecku. „Cyril Regner odišiel do Etiópie. Nezaplatí nám mzdu, tak sme si povedali, že prestaneme pracovať,“ povedal jeden z pracovníkov dcérskej spoločnosti malina v Nemecku.

Činnosť na Slovensku utlmili

V košickom sídle spoločnosti Malina na Slovensku sa RTVS chcela presvedčiť, či firma na Slovensku funguje. Ďaleko sme sa nedostali.

„Činnosť na Slovensku sme nezastavili, bola utlmená. Na Slovensku sme seriózna firma, bohužiaľ, so zlým menom vďaka materskej firme z Čiech,“ uviedol v písomnom stanovisku Jakub Janžura, konateľ Energetického holdingu Malina SR.

„Slovenskí klienti by mali byť obozretní a sledovať obchodný vestník, či aj slovenská spoločnosť nepodala návrh na vyhlásenie konkurzu, alebo či takýto návrh nepodal niekto proti nej,“ zdôraznil advokát Tomáš Vavro.

„Nikdy nevieme zareagovať na to, ako sa chová trh. Tu je ťažko predvídať či môže vzniknúť takáto situácia,“ dodal Stanislav Jurikovič, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko