Na hlavný obsah

Erdogan zložil prísahu. Tureckým prezidentom bude ďalších päť rokov

V sobotu má tiež predstaviť zloženie novej vlády.

Erdogan zložil prísahu. Tureckým prezidentom bude ďalších päť rokov
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu (3. 6.) zložil v parlamente prísahu na ďalšie obdobie vo funkcii. Do Ankary preto prišli vyše dve desiatky lídrov štátov a vlád, aj šéf NATO Jens Stoltenberg, ktorí by sa mali popoludní zúčastňovať na ceremónii v prezidentskom paláci.

Erdogan, ktorý krajine vládne už dvadsať rokov, má v sobotu tiež oznámiť zloženie svojej novej vlády.

Po prísahe pred tureckými poslancami Erdogan zamieril do ankarského mauzólea prvého tureckého prezidenta Mustafu Kemala Atatürka, ktorý pred sto rokmi založil Tureckú republiku a v krajine sa teší veľkej vážnosti.

Jeho portrét je nielen na tureckých bankovkách, okrem úradných budov visí aj v mnohých domácnostiach. Za urážku jeho pamiatky hrozia podľa osobitného zákona o zločinoch proti Atatürkovi až tri roky väzenia.

Erdogan (69), ktorý je prezidentom od roku 2014 a predtým bol od roku 2003 premiérom, tento rok prvýkrát nevyhral prezidentské voľby už v prvom kole. O pokračovaní jeho vlády rozhodlo až druhé kolo 28. mája, v ktorom dostal 52,2 percenta hlasov.

Ešte pred prvým kolom zo 14. mája niektoré prieskumy dávali šancu kandidátovi opozície Kemalovi Kiličdarogluovi. Mnohí sa domnievali, že Erdoganovi uškodí zlá ekonomická situácia, najmä rast cien, a že mu body uberie aj podľa niektorých zle zvládnutá vládna pomoc po februárovom zemetrasení.

Väčšina Turkov však podľa analytikov opäť dala prednosť silnému vodcovi pred málo charizmatickým demokratom. A to aj napriek tomu, že Erdoganov režim potláča slobodu slova a zatvára do väzenia svojich kritikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet