Na hlavný obsah

ESET varuje pred podvodníkmi. Automaticky generovaný hlas sa predstaví ako slovenská vláda

Vyhráža sa pokutou či zablokovaním bankových účtov pre podozrivé aktivity.

ESET varuje pred podvodníkmi. Automaticky generovaný hlas sa predstaví ako slovenská vláda
Na ilustračnej snímke telefón. Foto: RTVS

Slovenská softvérová firma ESET varuje pred podvodníkmi. Tentoraz volajú cez legitímne vyzerajúce slovenské čísla, čím sa snažia pôsobiť dôveryhodnejšie. Pýtajú si prístupové údaje k osobným účtom. Odborníci radia, ako sa pred nimi brániť.

Automaticky generovaný hlas, ktorý volá zo slovenskej predvoľby a predstaví sa ako slovenská vláda. Vyhráža sa pokutou či zablokovaním bankových účtov pre podozrivé aktivity. Toto sú najnovšie spôsoby, ktorými podvodníci získavajú peniaze od obetí.

Varovaniu pred podvodníkmi sa venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

“Buď sa snažia vymámiť nejaké osobné údaje alebo platobné informácie, čiže čísla kreditných kariet, alebo sa snažia manipuláciou aby ste nainštalovali niečo na svoje zariadenie,“ uviedol odborník na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti ESET Robert Lipovský.

“Banka po vás nikdy nebude chcieť citlivé údaje, to znamená nebude chcieť heslá, kódy, ktoré vám prídu SMS-kou, rovnako tak celé číslo platobnej karty,“ upozornila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Podľa odborníka na kybernetickú bezpečnosť podvodníci na obete často vyvíjajú silný nátlak. Navyše svoje techniky menia.

“Vo všeobecnosti platí, že čím je človek v online priestore zdatnejší, tým ťažšie ho nachytajú. Toto pravidlo však nie je univerzálne a kľudne sa môže stať, že obeťou sa stane aj IT-čkar,“ dodala Cesnaková.

Útočníci pravdepodobne využívajú spoofing

Útočníci v kampani pravdepodobne využívajú takzvaný spoofing. Ide o techniku, keď volajúci falšuje svoju identitu. Často ľudí presviedča, aby si vymenili svoje peniaze za bitcoiny alebo iné kryptomeny.

“V prípade, že ste poskytli citlivé údaje, je dôležité, aby ste konali okamžite. Platobnú kartu si viete zablokovať aj sami pomocou aplikácie v priebehu niekoľkých sekúnd,“ uviedla Cesnaková.

“Hlavne nepodliehať panike. Byť kľudný, zamyslieť sa, že asi nebude mi nejaký automatizovaný robot, ktorý znie ako slovenská vláda mi volať, toto naozaj nie je legitímny spôsob komunikácie a jednoducho zložiť,“ ozrejmil Lipovský.

“Dobrou správou je že banky majú naozaj moderné technológie a snažia sa tieto hrozby identifikovať a predchádzať im, takže toto robíme na dennej báze, rovnako nám podvody nahlasujú aj klienti,“ dodala Cesnaková.

Ak vznikla finančná škoda alebo sa údaje dostali do rúk podvodníka, poškodený by mal bezodkladne kontaktovať políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko