Na hlavný obsah

EÚ bude môcť Ukrajine zaslať viac munície, schválili to europoslanci

Účinnosť nariadenia sa vyhodnotí do polovice roka 2024.

EÚ bude môcť Ukrajine zaslať viac munície, schválili to europoslanci
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli vo štvrtok (1. 6.) v zrýchlenom právnom konaní odobrili nové nariadenie o podpore výroby munície (ASAP). Cieľom je urýchliť dodávky munície a rakiet na Ukrajinu a pomôcť členským štátom obnoviť vyprázdnené vojenské sklady.

Za nový právny predpis hlasovalo 446 poslancov, 67 boli proti a 112 sa zdržalo. Europoslanci teraz začnú rokovania s Radou EÚ (členské štáty) s cieľom dosiahnuť politickú dohodu, o ktorej bude EP hlasovať v júli v Štrasburgu.

ASAP má zavedením cielených opatrení vrátane financovania vo výške 500 miliónov eur zvýšiť výrobnú kapacitu členských krajín EÚ a nahradiť súčasný nedostatok najmä munície a ďalších produktov obranného priemyslu. Európska komisia (EK) bude monitorovať ich dostupnosť.

Účinnosť nariadenia sa vyhodnotí do polovice roka 2024 a podľa výsledkov sa môže zvážiť predĺženie opatrení a zvýšenie rozpočtu.

Významný krok

EK predložila ASAP začiatkom mája a europoslanci sa dohodli, že spustia proces naliehavého legislatívneho postupu s cieľom urýchliť jeho schválenie.

Vedúci rokovacieho tímu EP, rumunský poslanec Cristian Bušoi v tejto súvislosti vyhlásil, že ide o „významný krok“ vpred v oblasti bezpečnosti a obrany EÚ a je vyjadrením „neochvejnej podpory“ Ukrajiny v súvislosti s prebiehajúcou ruskou agresiou.

„Posilní to našu schopnosť reagovať na bezpečnostné výzvy. Je to víťazstvo Európy a našej kolektívnej bezpečnosti,“ uviedol Bušoi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet