Na hlavný obsah

Batérie v smartfónoch budeme môcť opäť ľahko vymieňať. Europarlament schválil nové pravidlá

Pravidlá majú zredukovať odpad a uľahčiť život.

Batérie v smartfónoch budeme môcť opäť ľahko vymieňať. Europarlament schválil nové pravidlá
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európsky parlament (EP) schválil nové pravidlá pre výrobu batérií a nakladanie s batériovým odpadom. Stanovujú prísnejšie ciele pre zber odpadu z batérií, ale tiež uľahčia život majiteľom mobilov či tabletov. Batérie totiž sa majú podľa nových pravidiel opäť ľahko vymieňať, podobne ako v začiatkoch éry smartfónov.

Nové pravidlá o batériách, ktoré začnú platiť po formálnom schválení Radou EÚ, tiež zavádza elektronický pas pre určité typy batérií, napríklad pre ľahké dopravné prostriedky či pre batérie pre elektromobily. Štítok s QR kódom, zrejme od roku 2027, ukáže, okrem iného, informácie o pôvode, výkone, životnosti aj chemickom zložení batérie.

Výrobcovia budú musieť uvádzať podiel recyklovaných zložiek, ktorý budú musieť postupne navyšovať. Pravidlá stanovujú aj prísnejšie ciele na zber odpadu z batérií.

„Potrebujeme sa preniesť ďalej od tradičného modelu ‚vyrob, spotrebovať, vyhoď k situácii, keď zachovanie alebo recyklácia výrobku bude mať vždy prednosť. Naším cieľom je znížiť dopad na životné prostredie, „povedal europoslanec Mikuláš Peksa. Podľa neho však ide aj o zníženie závislosti od dovozu kritických surovín potrebných na výrobu batérií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet