Na hlavný obsah

Expremiérka Nového Zélandu získala jedno z najvyšších vyznamenaní v krajine

Titul dáma získala za jej zásluhy počas pôsobenia v úrade.

Expremiérka Nového Zélandu získala jedno z najvyšších vyznamenaní v krajine
Bývalá premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová. Foto: SITA/Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

Nový Zéland v pondelok (5. 6.) udelil bývalej premiérke Jacinde Ardernovej titul dáma za jej zásluhy počas pôsobenia v úrade. Je to jedno z najvyšších vyznamenaní v tejto krajine. Informovala o tom agentúra DPA a denník The Guardian.

Ardernovú ocenili za jej postup pri útokoch na dve mešity v druhom najväčšom novozélandskom meste Christchurch z marca 2019 i za kroky jej vlády počas pandémie koronavírusu.

Nový Zéland v marci 2020 takmer úplne uzatvoril svoje hranice a opätovne ich otvoril v júli 2022. Zaradil sa medzi krajiny s najnižšími počtami úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Ardernová túto poctu prijala, uviedla však, že má pri tom rozporuplné pocity, píše The Guardian. „Množstvo z vecí, ktorými sme si ako národ za posledných päť rokov prešli, bolo viac o nás, ako o jednom jednotlivcovi,“ povedala. Poďakovala sa svojej rodine, kolegom a ľuďom, ktorý ju podporovali počas najnáročnejšej a najnaplňujúcejšej úlohy v jej živote.

Z postu odišla pre nedostatok energie na ďalšie pôsobenie

Labouristická politička Ardernová stála na čele novozélandskej vlády od októbra 2017 do 25. januára 2023. Svoje rozhodnutie odísť z funkcie nečakane oznámila v januári len niekoľko dní vopred s vysvetlením, že už nemá energiu na ďalšie pôsobenie v politike.

V apríli oznámila, že dočasne odchádza do akademického prostredia a strávi jeden semester ako účastníčka vedeckých štipendijných programov Harvardovej univerzity.

Nový Zéland v pondelok oznámil držiteľov vyznamenaní na počesť britského kráľa Karola III., ktorý je aj oficiálnou hlavou tohto ostrovného štátu. Rad za zásluhy udelili aj jeho manželke kráľovnej Camille.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet