Na hlavný obsah

Hniezdia vám na balkóne či v záhrade vtáky? Neničte hniezdo, môže vám hroziť pokuta i trestné stíhanie

Spoločenská hodnota niektorých vtákov sa šplhá k tisíckam eur.

Hniezdia vám na balkóne či v záhrade vtáky? Neničte hniezdo, môže vám hroziť pokuta i trestné stíhanie
Sokol na balkóne jedného z bytov v Nitre. Foto: RTVS

Na balkónoch, v záhradách alebo vo vykopaných základoch domov. Vtáctvo neraz hniezdi aj tam, kde by sme nechceli. Likvidácia takýchto hniezd je však nezákonná. Ochranári upozorňujú na možné pokuty aj trestné stíhanie.

Na jednej strane balkóna holuby, na druhej strane sokoly – vtáky zahniezdili aj na balkóne jedného z výškových domov v Nitre. K majiteľovi sa sokoly vracajú každý rok.

Téme sa v regionálnych správach venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Nerobia ani až taký veľký hluk. Ľudia majú predstavu, že sú nejako veľmi hlučné sokolíky. Dá sa to vydržať a je to také spestrenie. Spestrenie života na balkóne a je mi to ľúto vyhodiť,“ hovorí majiteľ Vladimír Langraf.

Ochranári sa však stretávajú aj s opačným prístupom, keď ľudia hniezda likvidujú. To pritom zakazuje zákon. „Ak niekto nechce takéhoto vtáka, treba sa správať preventívne. Kvetináče aby tam neboli umiestnené tak, aby v nich mohol hniezdiť, to je najdôležitejšie,“ vysvetlil ochranár Stanislav Kováč.

Ak zahniezdia, už je neskoro

„V prípade, že už zahniezdi, treba hniezdo ponechať a nechať mláďatá vyletieť z hniezda. Riešili sme prípad, že v základoch domu na vhodnej lokalite zahniezdili brehule. Sme dohodnutí, že stavebník pozastaví práce až do vyhniezdenia,“ uviedol riaditeľ Správy CHKO Ponitrie Radimír Siklienka.

Na Slovensku sa ročne objaví viac ako 350 rôznych druhov vtákov. Chránené sú všetky, s výnimkou holuba mestského. Spoločenská hodnota niektorých vtákov sa pritom šplhá k stovkám až tisíckam eur.

„Pri sokolovi myšiarovi je spoločenská hodnota tisíc eur za jedného jedinca, podobne je to aj pri brehulách. Lokality s brehulami bývajú relatívne rozsiahle a býva tam niekoľko desiatok až stoviek hniezd,“ dodal Siklienka.

Hniezdenie vtáctva je v tomto období najintenzívnejšie a trvá spravidla niekoľko týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko