Na hlavný obsah

Koronavírus je stále hrozbou, a to najmä pre najzraniteľnejších, uviedla Európska lieková agentúra

Pravidelné brífingy o ochorení po takmer troch rokoch zastavuje.

Koronavírus je stále hrozbou, a to najmä pre najzraniteľnejších, uviedla Európska lieková agentúra
Na snímke odložený respirátor neďaleko zastávky MHD v Bratislave. Foto: TASR/Dano Veselský

Ochorenie COVID-19 zostáva hrozbou, aj keď už nepredstavuje celosvetový stav núdze. Uviedla to v utorok (6. 6.) vo svojom poslednom brífingu o pandémii covidu Európska agentúra pre lieky (EMA). Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

EMA oznámila, že pravidelné brífingy o covide po takmer troch rokoch zastavuje. Bude však pokračovať vo svojej práci týkajúcej sa očkovania proti novým variantom ochorenia, ktoré si vyžiadalo milióny životov a spôsobilo ekonomickú pohromu.

„Tento vírus je a zostane hrozbou, najmä pre najviac zraniteľných,“ uviedol vedúci oddelenia EMA pre vakcíny Marco Cavaleri. Koronavírus SARS-CoV-2 podľa neho stále cirkuluje a objavujú sa nové varianty.

Orgány verejného zdravotníctva sa naďalej „musia mať na pozore“, predovšetkým počas zimy, doplnil Cavaleri. Zdôraznil však, že vakcíny proti covidu zabránili hospitalizácii mnohých ľudí a zachránili životy.

Podľa riaditeľky EMA Emer Cookovej sa odhaduje, že „vakcíny v prvom roku pandémie pomohli zachrániť takmer 20 miliónov životov“.

Vakcíny by sa mali upraviť

EMA tiež uviedla, že vakcíny by sa mali upraviť pre najbližšiu jesennú očkovaciu sezónu, konkrétne variantu XBB, ktorý je v súčasnosti v Európe a iných častiach sveta prevládajúci.

Schválené aktívne látky sú podľa agentúry stále účinné a zabraňujú vážnemu ochoreniu, hospitalizáciám a úmrtiam, no ochrana proti vírusu časom slabne, keď vznikajú nové varianty.
EMA odporúča posilňujúce dávky pre ľudí so zvýšeným rizikom ochorenia. Zahŕňa to ľudí vo veku nad 60 rokov a osoby s oslabeným imunitným systémom.

Krajiny EÚ by tiež mali zvážiť očkovanie zdravotníckych pracovníkov, u ktorých je vyššia pravdepodobnosť, že budú vystavení infekcii, uviedla EMA. Pri posilňovacom očkovaní by podľa nej postačovala jedna dávka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet