Na hlavný obsah

Lekárom vo Zvolene vypovedali nájomné zmluvy. Podľa nich to ohrozuje zdravotnú starostlivosť

Dostali dva mesiace na vysťahovanie.

Lekárom vo Zvolene vypovedali nájomné zmluvy. Podľa nich to ohrozuje zdravotnú starostlivosť
Ilustračná snímka - nemocnica vo Zvolene. Foto: RTVS

Desať súkromných ambulancií dostalo v nemocnici vo Zvolene výpovede z nájmu. Nikto ich o tom vopred neinformoval. Lekári tak majú dva mesiace na to, aby si našli nové priestory pre svoje ambulancie. Podľa nich bude poskytovanie zdravotnej starostlivosti ohrozené.

Doktorka Monika Vaňková si desať rokov prenajímala priestory pre svoju ambulanciu od zvolenskej nemocnice. Koncom mája jej však od vedenia nemocnice prišiel list o výpovedi z nájmu bez udania dôvodu. Do dvoch mesiacov sa musí vysťahovať a nájsť si nové priestory.

„Pre mňa to znamená nočnú moru, aj pre ostatných kolegov. Pretože vy neviete za dva mesiace vypratať priestor, nájsť si novú ambulanciu a zároveň zabezpečiť chod tak, aby nebol ohrozený chod zdravotnej starostlivosti,“ hovorí stomatologička Monika Vaňková.

Príprava novej ambulancie je podľa odborníkov minimálne polročný proces. Podlieha prísnym schvaľovacím procesom od hygieny a regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Téme sa v regionálnych správach venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Aj nájsť také priestory je veľmi zložité. Výpovedná doba mi príde dosť krátka. Problém je, že na toto mali ambulancie myslieť dopredu. V nájomných zmluvách mohli mať dlhšie výpovedné doby, aby sa na toto pripravili,“ vysvetlil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Zvolenská nemocnica tvrdí, že k výpovediam z nájmu pristúpili preto, že Železnice Slovenskej republiky im vypovedali nájomné zmluvy v iných priestoroch polikliniky.

„Nemocnici AGEL Zvolen vypovedala zmluvy o nájme v zmysle platných zmlúv a pri dodržaní zmluvných podmienok. Dôvodom je potreba umiestnenia vlastných ambulancií nemocnice v týchto priestoroch,“ priblížila hovorkyňa AGEL SK Martina Pavliková.

Banskobystrický samosprávny kraj požiadal vedenie nemocnice, aby výpovede pre lekárov stiahla. Župa hľadá náhradné priestory pre ambulancie aj vo svojich budovách. S pomocou sa obrátila aj na mesto Zvolen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny