Na hlavný obsah

Londýn patrí medzi najdrahšie mestá v Európe. Predstihli ho len dve švajčiarske

Krajina zrušila možnosť nakupovania bez DPH.

Londýn patrí medzi najdrahšie mestá v Európe. Predstihli ho len dve švajčiarske
Ilustračná snímka - londýnsky Tower Bridge. Foto: pixabay.com

Po švajčiarskom Zürichu a Geneve je Londýn najdrahším mestom v Európe. Vyplýva to zo štúdie britského denníka The Telegraph. Okrem vysokých cien za ubytovanie, stravu a prepravu, mnohých ľudí odrádza aj nemožnosť nakupovať bez DPH. Turisti zo zámoria si preto vyberajú mestá ako Paríž, Miláno či Madrid.

Zrušenie schémy nakupovania bez DPH po vystúpení z Európskej únie viacerí ekonómovia považovali za gól do vlastnej bránky. Teraz tvrdia, že chýbajúca schéma zapríčiní úbytok milióna turistov a viac ako troch miliárd libier (cca 3,5 mld. eur).

„Nerozumiem, prečo vláda tvrdí, že nakupovanie bez DPH má viac negatív ako pozitív. Turisti, ktorí cestujú do krajiny, utratia približne rovnaké množstvo peňazí ako v roku 2019. Bohatí turisti zo zámoria, ktorí cestujú do európskych krajín, tam utratia trojnásobne viac,“ uviedla poslankyňa Snemovne lordov Elizabeth Dooceyová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Kabinet premiéra Rishiho Sunaka tvrdí, že schému obnoví, a to aj pre občanov Európskej únie. Na otázku kedy, však neodpovedal.

„Vláda skúma vplyv tejto schémy na britskú ekonomiku a konzultuje jej opätovné zavedenie s podnikateľmi a ekonómami. Ale aj so spotrebiteľmi a spoločnosťami, ktoré sprostredkúvajú vrátenie DPH,“ spresnila štátna tajomníčka rezortu financií Joanna Pennová.

Nákupy v luxusných obchodoch však nie sú lákadlom pre každého, aby navštívil Spojené kráľovstvo.

Aj napriek tomu, že v krajine chýba schéma nakupovania bez DPH, do hlavného mesta by v tomto roku malo prísť viac ako 35 miliónov turistov. Okrem obchodov tu môžu navštíviť viac ako 200 múzeí a galérií, divadlá a pozrieť sa na mesto z vtáčej perspektívy z ikonického London Eye.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet