Na hlavný obsah

Na hnojisku našli okoloidúci mŕtve ovce. Vzduchom sa šíril zápach rozkladajúcich sa tiel

Starostka obce o nich nevedela.

Na hnojisku našli okoloidúci mŕtve ovce. Vzduchom sa šíril zápach rozkladajúcich sa tiel
Telá mŕtvych oviec na hnojisku. Foto: RTVS

Pri Paňovciach neďaleko Košíc našli pohodené mŕtve telá hospodárskych zvierat. Zdá sa, že tam boli dlhšie. Pravdepodobne sa ich takýmto spôsobom zbavil nezodpovedný chovateľ. Okoloidúcich obyvateľov znechutil zápach rozkladajúcich sa tiel. Na miestnom hnojisku RTVS našla niekoľko oviec a vnútornosti.

Starostka obce o uhynutých zvieratách nevedela. Tvrdí, že v obci nikto ovce nechová. „Prekvapená som z toho, čo ste mi povedali. Bola som sa tu osobne pozrieť. Nejde o zvieratá, ktoré uhynuli včera, predvčerom. Sú to už staršie kadávery,“ povedala starostka obce Paňovce Rozália Juhászová.

Téme uhynutých hospodárskych zvierat sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Je to veľmi nezodpovedný prístup, pretože vyhadzovanie uhynutých tiel do voľnej prírody sa absolútne nemá čo uskutočniť,“ uviedol poverený zastupovaním ústredného riaditeľa ŠVPS SR Martin Chudý.

Miesto nálezu preverila aj hliadka polície. „Po zistení skutočností na mieste a vzhľadom na to, že v uvedenej veci má príslušnosť konať obec, sa polícia ďalej udalosťou nezaoberá,“ spresnila hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jana Mésarová.

Obec ich odstráni na vlastné náklady

„Zavolám kafilériu, no a na vlastné náklady to obec potom dá odstrániť,“ dodala starostka obce.

„Je problém jednoznačne povedať, kto to urobil. Ale samozrejme, ak by sa to dokázalo, je to porušenie legislatívy – odstraňuje tieto vedľajšie živočíšne produkty tak, ako ich odstraňovať nemá. Ak je to fyzická osoba, je to pokuta do tisíc eur. Ak je to podnikateľ alebo právnická osoba, tak do 3 500 eur,“ vysvetlil Chudý.

Odborníci upozorňujú, že zbavovať sa zvierat takýmto spôsobom je rizikové. „Nevieme, na čo to zviera uhynie. Nevieme, či to bola nákaza alebo aká bola príčina úmrtia. Ale v každom prípade to môže byť vírusové či bakteriálne ochorenie, aj nákaza prenosná na ľudí,“ dodal Chudý.

Ak chovateľovi zahynie zviera, telo treba zlikvidovať v kafilérii. Ak takéto zviera nájdete v prírode, kontaktujte regionálnu veterinárnu a potravinovú správu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny