Na hlavný obsah

Na Slovensku chýbajú viaceré lieky na úzkostné poruchy. Mentálny stav Slovákov sa zhoršuje

Rastie však aj dopyt.

Na Slovensku chýbajú viaceré lieky na úzkostné poruchy. Mentálny stav Slovákov sa zhoršuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku chýbajú viaceré lieky na úzkostné poruchy. Nie je za tým nelegálny vývoz do zahraničia, ale problémy na strane výrobcov. Pridáva sa aj dopyt po týchto liekoch. Rastie počet pacientov, ktorí potrebujú pomoc psychiatra.

Mentálny stav Slovákov sa zhoršuje. Medzi najčastejšie psychiatrické diagnózy patria úzkostné poruchy a depresie. Psychiatri predpísali minulý rok takmer štyri milióny balení liekov.

Mnohí pacienti sa úspešne liečia. Aktuálne sa však ozývajú pacienti najmä s úzkostnými poruchami, že sa nevedia dostať k liekom, ktoré im predpísal lekár.

Problému nedostatku liekov sa venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

“Užívam Seroxat, prípadne Paretin a neviem, z akého dôvodu momentálne nie je dostupný. Žiadnu náhradu nemajú v lekárňach a začínam mať problémy s rovnováhou chôdze, bolesťou hlavy, nespavosťou, nereálne sny a iné,“ napísala nemenovaná žena na stránke lekárne.

Oba lieky majú rovnakú účinnú látku, paroxetín. Lieky sa vypredali a ďalšie farmaceuti nevedia objednať. Nepokračovanie v terapii pritom môže pacientom zhoršiť stav.

“Môže sa objaviť akoby taký syndróm z vysadenia. To znamená súbor v celku nepríjemných príznakov, keď tento liek sa v istej gramáži prestane užívať náhle. Ak aj dochádza k vysadzovaniu tohto lieku, malo by sa vysadzovať veľmi postupne,“ uviedol psychiater a prezident Slovenskej psychiatrickej spoločnosti Michal Patarák.

O výpadku týchto liekov výrobcovia informovali Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Ich nedostupnosť je spôsobená výpadkom jedného lieku a následným predpisovaním generík. Okrem toho ich nedostupnosť súvisí so zvýšeným dopytom po tejto skupine liekov,“ ozrejmila hovorkyňa ŠÚKL-u Jana Matiašová.

Jeden z liekov by mal byť dostupný už tento týždeň, výrobca druhého lieku dodávku nespresnil.

“V tej skupine máme aj iné lieky, ale tiež je pravda, že aj keď patria do rovnakej skupiny, u pacientov nemusia pôsobiť rovnako, čiže pacientov upozorníme, aby sa obrátili na ošetrujúceho lekára,“ dodala viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Pacientov musia posúdiť individuálne

Každého pacienta musia lekári posúdiť individuálne.

“Môže sa stať, že aj keď sa pacientovi dá iný liek s tou istou účinnou látkou, môžu sa objaviť nejaké ťažkosti, problémy. Nemusia im tak sadnúť, ako ten pôvodný. Začína byť veľkým problémom, že dochádza často k nepredikovateľným výpadkom liečiv,“ uviedol Patarák.

Prerušenie dodávok liekov je podľa ministerstva zdravotníctva komplexný problém, ktorý sa nedá jednoducho vyriešiť. Za nedostupnosťou liekov je často aj obchodná politika farmafiriem, ktorým sa neoplatí dodávať lieky na taký malý trh, akým je Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko