Na hlavný obsah

Nadácie vyzvali politické strany, aby sa zaviazali k reforme prokuratúry a k zmene paragrafu 363

Návrhy konkrétnych opatrení poslali do straníckych centrál.

Nadácie vyzvali politické strany, aby sa zaviazali k reforme prokuratúry a k zmene paragrafu 363
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nadácia Zastavme korupciu a VIA IURIS vyzvali politické strany, aby sa vo volebných programoch zaviazali k reforme prokuratúry, zmene paragrafu 363 Trestného poriadku a k vyššej účasti verejnosti pri tvorbe zákonov.

Návrhy konkrétnych opatrení poslali do straníckych centrál. Organizácie navrhujú posilniť autonómnosť jednotlivých prokurátorov a sprehľadnenie výberových konaní na ich pozície.

„Nenavrhujeme zrušenie paragrafu 363, en block, ale žiadame jeho revíziu a to tak, aby bol použitý len v prípade závažných porušení zákona, obzvlášť pokiaľ ide o uznesenie o vznesení obvinenia,“ priblížila Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Protikorupčné nadácie kritizujú aj spôsob prijímania zákonov. Od apríla 2023 schválila Národná rada SR až 20 percent zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. Až v 40 percentách išlo o poslanecké návrhy.

„To znamená, že tieto návrhy zákonov neprešli žiadnou verejnou diskusiou a pomerne rýchlym spôsobom ich schválili. Navrhujeme, aby aj v prípade poslaneckých návrhov zákonov musel, po prvom čítaní, ísť poslanecký návrh zákona do medzirezortného pripomienkového konania,“ skonštatovala advokátka spolupracujúca s VIA IURIS Eva Kovačechová.

Návrhy deviatich opatrení poslali do straníckych centrál. „Zatiaľ sme nedostali spätnú väzbu, ale budeme čakať na odpovede. Sme pripravení na diskusiu o týchto návrhoch,“ uviedla riaditeľka VIA IURIS Katarína Batková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko