Na hlavný obsah

Najlepším spôsobom, ako obnoviť mier v Európe, je pokračujúca intenzívna podpora Ukrajiny, uviedla prezidentka

Jej slová odzneli na začiatku samitu Bukureštskej deviatky.

Najlepším spôsobom, ako obnoviť mier v Európe, je pokračujúca intenzívna podpora Ukrajiny, uviedla prezidentka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga v Prezidentskom paláci. Foto: TASR/ Jaroslav Novák

Najlepším spôsobom, ako obnoviť mier v Európe, je pokračujúca intenzívna podpora Ukrajiny. Uviedla to v utorok (6. 6.) prezidentka SR Zuzana Čaputová na začiatku samitu Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hrade.

Vďaka medzinárodnej pomoci a odvahe Ukrajincov kontroluje Rusko na Ukrajine menej územia než minulý rok, poznamenala Čaputová. Všetci chceme ukončiť túto humanitárnu katastrofu, ktorú zažívajú Ukrajinci, dodala.

Pripomenula, že lídri krajín B9 boli vlani na samite tohto zoskupenia v Rumunsku zjednotení, no obávali sa pokračujúcej ruskej vojny na Ukrajine a jej dôsledkov. Teraz je však podľa nej jasné, že krajiny B9 sú oveľa odolnejšie, než očakávali ich oponenti.

Prezidentka dodala, že lídri štátov B9 majú v Bratislave možnosť diskutovať o svojich prioritách pre júlový summit NATO vo Vilniuse.

Bukureštská deviatka (B9) je neformálne zoskupenie krajín východného krídla NATO, do ktorého okrem Slovenska patrí Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko. Na Bratislavský hrad okrem lídrov týchto krajín prišiel aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Bulharsko zastupuje viceprezidentka Iliana Jotová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet