Na hlavný obsah

Najväčšie povodne, pri akých zasahovali. Zhodujú sa slovenskí hasiči, ktorí pomáhali v Taliansku

Na juhu Európy pomáhalo 25 hasičov.

Najväčšie povodne, pri akých zasahovali. Zhodujú sa slovenskí hasiči, ktorí pomáhali v Taliansku
Hasičské autá. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Slovenskí hasiči sa vrátili po dvoch týždňoch z Talianska. Po ničivých záplavách tam pomáhali s odčerpávaním vody. Celkovo prečerpali viac ako milión kubických metrov vody. Podľa hasičov išlo o najväčšie povodne, pri akých zasahovali.

Taliansky región Emilia Romagna zasiahli ničivé povodne v polovici mája. Slovensko tam poslalo na pomoc 25 hasičov a 13 kusov techniky.

„Našou úlohou bolo prečerpávať vodu z jednotlivých kanálov do kanála, ktorý bol určený vodohospodármi. Z toho dôvodu, aby sa znížila hladina najprv v meste Ravena a potom v meste Senchelite,“ priblížil veliteľ modulu vysokokapacitného čerpania Dušan Timko.

Návratu slovenských hasičov z Talianska sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Rozsah povodní v Taliansku bol oveľa väčší, ako sme mali možnosť vidieť niekedy na Slovensku. Takže aj vo vzťahu k nasadeniu, či už talianskej strany, alebo množstva techniky, tak toto ešte príslušníci v takomto rozsahu nezažili,“ spresnil styčný dôstojník modulu vysokokapacitného čerpania Juraj Jurdík.

Slovenskí hasiči za necelé dva týždne prečerpali 1,35 milióna kubických metrov vody.

„Spolupracovali sme hlavne v súčinnosti s civilnou ochranou Talianska a s vodohospodármi, ktorí nám ukázali strategické miesta, odkiaľ sa dá čerpať. Používali sme dve súpravy, každú s výkonom 860 litrov sekundovo. To znamená, že sme tam mali najvýkonnejšie čerpadlá,“ dodal Timko.

V nedeľu (4. 6.) sa hasiči po dvoch týždňoch vrátili domov. „Ja som veľmi vďačný našim chlapcom, ktorí sa dnes vrátili. Sú unavení, ale určite majú dobrý pocit z toho, že pomáhali ľuďom, ktorí to potrebovali,“ uviedol minister vnútra Ivan Šimko.

V Taliansku išlo o vôbec prvý zásah slovenských hasičov pri povodniach v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko