Na hlavný obsah

Obedy zadarmo nedostanú deti automaticky. Rodičia o ne musia požiadať, mnohí na to zabudli

Napraviť to môžu v septembri.

Obedy zadarmo nedostanú deti automaticky. Rodičia o ne musia požiadať, mnohí na to zabudli
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Teplý obed zdarma nedostávajú v školských jedálňach všetci žiaci. Mnohí rodičia oň včas nepožiadali. Školáci pritom môžu obedovať lacnejšie od mája.

Takzvané obedy zadarmo využíva asi 440-tisíc predškolákov a detí na základných školách.

Teplý obed nemajú školáci automaticky. Mnohí rodičia zabudli na to, že o dotácie museli školu požiadať do konca apríla. Preto teraz platia plnú sumu. Napraviť to môžu v septembri.

„Zriaďovatelia škôl majú povinnosť, v zmysle zákona o dotáciách, podať na úrad práce aktualizovaný zoznam oprávnených detí do 10. augusta. Termín, kedy má rodič poslať žiadosť, určuje zriaďovateľ školy,“ uviedla hovorkyňa Ústredia práce, soc. vecí a rodiny Marianna Šebová.

Preto by mali byť rodičia obozretní aj cez letné prázdniny. Týka sa to aj tých, ktorých deti idú do školy v septembri prvý raz.

Obedom zadarmo sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

„Odporúčam rodičom, ak budú mať rozhodnutie o prijatí do danej školy, aby sa zastavili v škole a požiadali o prihlásenie na obedy zdarma,“ hovorí riaditeľka ZŠ Erika Drgoňová.

Nemusia sa obávať toho, že ak požiadajú o obedy zadarmo, prídu o daňový bonus. „Môžu si uplatniť dotáciu a zároveň daňový bonus. Stretlo sa to s neporozumením, obávali sa, že by o jednu prišli,“ vysvetlila Alena Feriancová zo ZŠ Hrnčiarska vo Zvolene.

Rodičia musia rátať aj s tým, že obedy nie sú celkom zadarmo. Za chod kuchyne budú platiť naďalej.

„Asi nikde sa nedostanú pod 10 eur. Dúfame, že nikde to nie je viac ako 20-22 eur mesačne,“ priblížil spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Nárast počtu stravníkov

Rodičia prihlasovali od mája na obed aj deti, ktoré dovtedy obedovali doma. Nárast stravníkov pocítila jedáleň na Základnej škole v Trenčíne. Od mája varia o 100 porcií viac. Pribudli najmä deti z mnohopočetných rodín.

„Pre nich je to výhodné, že nemusia platiť trikrát 40 eur mesačne. Majú pestrú stravu, každý deň niečo iné, myslím, že sú spokojní,“ zhodnotil Marián Hrnčár zo ZŠ na ul. Ladislava Novomestkého v Trenčíne.

„Niekedy donesú zjedené, niekedy menej zjedené a niekedy aj celé porcie. Keď robíme buchty celý deň od rána a potom prídu plné taniere, že ich vyhadzujeme, tak to je ozaj…,“hovorí kuchárka Alena.

Niektoré deti by sa aj chceli stravovať v škole, no nemajú na to čas. „Evidujeme asi 50 žiakov, ktorí túto službu nevyužívajú. Podľa našich zistení ide hlavne o to, že máme nadviazané bezprostredne po ukončení vyučovania spoje do okolitých obcí,“ ozrejmil riaditeľ základnej školy v Plešivci Jozef Mikuš.

Lacnejšie obedy nemajú všetci žiaci. Netýka sa to školákov na osemročných gymnáziách. Takzvané obedy zadarmo by mali mať až v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko