Na hlavný obsah

Ochranári a aktivisti zachraňujú vzácne mokrade, z ktorých mnohé postupne vysychajú

Ukončenie projektu je plánované na jar budúceho roka.

Ochranári a aktivisti zachraňujú vzácne mokrade, z ktorých mnohé postupne vysychajú
Ilustračná snímka mokradí. Foto: RTVS

Mokrade ochladzujú prostredie a sú zásobárňami pitnej vody. Hoci sú potrebné a užitočné, mnohé postupne vysychajú. Mokrade v Kremnickom a Štiavnickom pohorí sa rozhodli zachrániť ochranári spolu s občianskymi aktivistami.

Minulý rok sa občianskemu združeniu Voda pre klímu podarilo získať nórsky grant v sume takmer 700-tisíc eur. Investuje ich do záchrany piatich vzácnych biotopov. „Cieľom je nejakým spôsobom, keď aj nie vyslovene vrátiť späť mokrade do pôvodného stavu, v každom prípade aspoň skúsiť korigovať ten negatívny vývoj,“ priblížil Ivan Matušek z OZ Voda pre klímu.

Téme sa venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Vodozádržné opatrenia

S ponukou spolupráce prišla ešte pred začiatkom projektu štátna ochrana prírody. „Potrebujeme zlepšiť konkrétne podmienky na jednotlivých lokalitách. Máme naplánované odstraňovanie náletových drevín aj vodozádržné opatrenia. To znamená, aby sme vodu v tých mokraďových a rašeliných spoločenstvách udržali čo najdlhšie,“ vysvetlil riaditeľ Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy Peter Fabriak.

Spomínané občianske združeniu pred nedávnom podpísalo zmluvu o spolupráci s vlastníkom pozemkov pri obci Bartošová Lehôtka, na ktorých sa nachádza časť mokradí. Tým je Biskupský úrad v Banskej Bystrici.

„Chceme spolupracovať, chceme byť pri všetkých aktivitách. Nechceme, aby nás nejako obchádzali. Aj nám záleží na ochrane tých klenotov, ktoré tu máme. Jeden z nich je práve táto mokraď,“ dodal ekológ Biskupského úradu v Banskej Bystrici Karol Pepich.

„Určite takéto mokrade treba chrániť, máme ich málo na Slovensku, takže myslím si, že je to treba. Najmä v tomto období, keď vody je málo,“ povedala starostka obce Bartošova Lehôtka Erika Maceková Forgáčová.

Vodozádržné opatrenia sú aktuálne v štádiu projektovej dokumentácie. Ukončenie projektu je plánované na jar budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny