Na hlavný obsah

Okolie Chersonu môže skončiť pod vodou, ukazuje simulácia

Ide o následok ruského útoku na Kachovskú priehradu.

Okolie Chersonu môže skončiť pod vodou, ukazuje simulácia
Simulácia pretrhnutia priehrady Kachovka na rieke Dnipro. Foto: DHI Slovakia

O možnom zničení Kachovskej priehrady sa špekulovalo už nejaký čas. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) už koncom októbra minulého roka informoval, že ruské sily sa pravdepodobne pokúsia vyhodiť priehradu do vzduchu. A to v snahe zakryť svoj ústup z oblasti a zároveň zabrániť ukrajinským silám prenasledovať ich hlbšie do Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti.

O zamínovaní priehrady a možnom útoku na ňu hovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Priehradu už predtým počas 15-mesačnej ruskej vojny proti Ukrajine poškodili.

Preto spoločnosť DHI Slovakia pripravila simuláciu možného scenára pretrhnutia priehrady. Obciam v blízkosti poškodenej priehrady a približne 16 000 ľuďom hrozí úplné alebo čiastočné zaplavenie.

Aj podľa simulácie sú obce v okolí Chersonu v ohrození a delta, v ktorej sa rieka Dneper vlieva do Čierneho mora, môže skončiť pod vodou. Model pozostáva z rieky Dneper pod priehradou, ako aj z celej nádrže s jej realistickým objemom, z ktorej sa odoberá aj chladiaca voda pre Záporožskú jadrovú elektráreň.

Tá sa od priehrady nachádza zhruba 150 kilometrov. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu však medzitým uviedla, že „neexistuje bezprostredné jadrové bezpečnostné riziko“ v elektrárni v Záporoží.

Pozrite si simuláciu rozvodnenia poškodenej Kachovskej priehrady:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet