Na hlavný obsah

Okrem medveďov spôsobujú problémy aj vlky. Hospodárovi z Podpoľania zabili už desiatky oviec

Podľa zoológa vycítili, že ľudia im neubližujú.

Okrem medveďov spôsobujú problémy aj vlky. Hospodárovi z Podpoľania zabili už desiatky oviec
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Po útokoch medveďov sa v regióne Podpoľania zvyšujú aj problémy s vlkmi. Tie napádajú hospodárske zvieratá a približujú sa ľudským obydliam. Podľa zoológa vycítili, že ľudia im neubližujú a strácajú plachosť.

Hospodár z Podpoľania Dávid Magna sa venuje chovu dobytka od mlada. Vlky mu za posledné roky zabili desiatky oviec. Dve strhli aj tento týždeň.

„Je to jedna nočná mora, už nás tu prepadávajú pár rokov a za posledné roky sa to začína stupňovať. V minulosti tu vlci neboli vôbec a teraz z roka na rok ich je viac aj čo sa útokov týka,“ uviedol Magna.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Vlk je v súčasnosti na Slovensku celoročne chránený a jeho odstrel je možný len v prípade udelenia výnimky od ministerstva životného prostredia. Hospodár sa tak môže spoliehať len na preventívne opatrenia.

„Týkajú sa najmä počtu pastierskych strážnych psov, ktoré musia byť prítomné pri stáde, respektíve parametrov oplotenia alebo elektrického ohradníka, za ktorým budú zvieratá umiestnené,“ priblížilo ministerstvo.

Stratili plachosť

„Škody sa dejú aj tak, či je oplotok urobený, alebo nie. Čo funguje, je to, pokiaľ zavriem ovce do maštale. Ale keď je teraz teplo, tak ako ich zavriem do maštale, tak sa mi v tej maštali podusia od horúčavy.“ vysvetľuje hospodár.

Vlky sa podľa Štátnej ochrany prírody SR pohybujú už nielen v blízkosti hospodárskych zvierat, ale aj v blízkosti ľudských obydlí.

„Po zavedení ochrany v roku 2021 rozpoznali, že im ľudia neubližujú. Keď zviera rozpozná, že ho neprenasledujú, začne mať väčšiu odvahu približovať sa k ľuďom, takže tieto zvieratá evidentne strácajú plachosť,“ povedal zoológ Slavomír Finďo.

Na Slovensku ochranári tento rok zaznamenali už aj dve kolízie človeka s vlkom. V jednom prípade sa dokonca lesný pracovník musel brániť pred rozzúreným vlkom palicou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko