Na hlavný obsah

Omámené labute pri Komárne odchytili ochranári. Závislosť na maku ich na poli uväznila

Niektorým musia najprv prečistiť žalúdok.

Omámené labute pri Komárne odchytili ochranári. Závislosť na maku ich na poli uväznila
Ochranári odchytávali omámené labute. Foto: RTVS

Omámené labute z makového poľa pri Komárne, o ktorých RTVS informovala, v utorok (6. 6.) ochranári odchytili a odniesli preč. Stalo sa tak po štyroch mesiacoch, keď vtáctvo poškodzovalo seba aj úrodu pestovateľa. Závislosť od maku tam zákonom chránené zvieratá uväznila.

Bežne by sa labuť takto chytiť nenechala – zaútočila by a ušla. Z toxickej rastliny maku, ktorú od februára spásali celú aj s koreňmi, sú tieto ako nadrogované. „Sú dehydrované, ubúda im svalová hmota a následne sa už len plazia po zemi,“ vysvetlil zoológ Jozef Lengyel.

Z minulotýždňových 200 zostalo na poli asi iba 60 labutí. Desiatky zahynuli a tie, čo vládali, sa presunuli k vode. Za týždeň vyrástol mak asi o 20 cm – v hustom poraste už nevedeli chodiť a suché listy im nechutili.

Téme sa v regionálnych správach venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Keďže labute sú zákonom chránené, bez špeciálneho povolenia s nimi nemohol nikto nič robiť. Na to, aby ich z poľa odniesli, museli dohliadať zástupcovia Štátnej ochrany prírody SR. To už labute za štyri mesiace spásli päť hektárov maku za 10-tisíc eur, ktoré pestovateľovi zatiaľ nikto nepreplatí.

„Bol predpoklad, za normálnych okolností, že odletia. Bežné postupy zlyhali. Pristúpili sme k tomu vo veľkom teraz. Je to zatiaľ ojedinelý prípad na Slovensku, čiže skúsenosti sme nemali. Do budúcna snáď budeme múdrejší,“ priblížil riaditeľ Správy CHKO Dunajské Luhy Radovan Michalka.

Detoxikácia v záchrannej stanici

Labute, ktoré boli ešte v dobrej kondícii, vypustili asi o 15 kilometrov ďalej do zavlažovacieho kanála. Ochranári predpokladajú, že sa tu labute zregenerujú a vrátia sa do normálneho života.

Jedna labuť už nevedela chodiť a bola tak dezorientovaná, že by vo voľnej prírode sama neprežila. Čaká ju detoxikácia v záchrannej stanici. Za sebou ju už má desiatka labutí. Vo voľnom výbehu na zeleni ďaleko od maku dva týždne pod dohľadom ochranára.

„Dostáva obilninový šrot, aby sa prečistil žalúdok, aby sa detoxikoval. Niektoré, ktoré majú už slabý tráviaci trakt, ani nevydržia,“ spresnil vedúci záchrannej stanice Ján Bogár.

Že sa scenár o rok nezopakuje, nevie garantovať nikto. Ako sa mení klíma, mení sa aj chovanie vtákov. Labute už do teplých krajín neodlietajú. Kde ich priláka veľa vody, tam sa usadia. Je len otázkou náhody, či to bude opäť mak, v ktorom ich uväzní vypestovaná závislosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny