Na hlavný obsah

Opätovnú kandidatúru prezidentky by strana Demokrati podporila, Hlas-SD nie

Kollár za problém považuje, keby vo finále prezidentských volieb boli kandidáti typu Štefana Harabina.

Opätovnú kandidatúru prezidentky by strana Demokrati podporila, Hlas-SD nie
Na snímke sprava poslanec a podpredseda strany Demokrati Miroslav Kollár, redaktorka RTVS Marta Jančkárová a poslanec a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš v diskusnej relácii Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Strana Demokrati by prezidentku Zuzanu Čaputovú v opätovnej kandidatúre podporila. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy poslanec a podpredseda strany Demokrati Miroslav Kollár (nezaradený). Poslanec a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš spresnil, že strana by Čaputovú nepodporila. Kolár vysvetlil, že to, že prezidentka kandidovať možno nebude ho však ľudsky neprekvapilo.

Moderátorka relácie Marta Jančkárová uviedla, že ak by sa prezidentka rozhodla opätovne nekandidovať, ako jej možný nástupca sa spomína exminister zahraničia a exšéf diplomacie Ivan Korčok. Podľa nej dokonca existujú úvahy aj o tom, že sa do súboja pridá exminister zahraničia Ján Kubiš.

Tomáš sa odmietol vyjadriť k dohadom, avšak uviedol, že Korčok by pre stranu Hlas-SD tiež nebol prijateľný.

Kollár spresnil, že keby napríklad prišlo k súboju medzi Kubišom a Korčokom, podľa neho by išlo o dôstojný súboj o prezidentský palác. Situáciu prirovnal k súboju medzi Marošom Šefčovičom a súčasnou prezidentkou. “Problém by bol, keby vo finále boli kandidáti typu Štefana Harabina a podobne,“ vysvetlil.

Moderátorka podotkla, že strana Hlas-SD hovorí, že má aj iných kandidátov, a tak sa spýtala, či do úvahy pripadá politik a vysokoškolský učiteľ Peter Weiss, na čo Tomáš odpovedal: “Budeme to komentovať až vtedy, keď na to príde čas.“

Demokrati neplánujú vymeniť Hegera

Kollár a Tomáš s moderátorkou diskutovali aj o predčasných parlamentných voľbách. Podpredseda strany Demokrati spresnil, že strana neplánuje výmenu na poste predsedu, ktorý zastáva Eduard Heger.

“Takisto nikto neplánuje, že by Heger nekandidoval,“ dodal. Kollár odmietol priamo odpovedať na otázku, či Heger bude volebným lídrom v septembrových predčasných voľbách. Spresnil, že ľudia sa viac dozvedia na štvrtkovej (22. 6.) tlačovej konferencií. 

Podpredseda strany Hlas-SD pripomenul, že stále platí uznesenie, že strana z povolebnej spolupráce vylúčila len OĽANO a ĽSNS. “Nič viac, nič menej. Uvidíme, ako dopadnú voľby, ako voliči rozdajú karty,“ spresnil. Dodal, že “klebety“ o dohodách s PS či SaS a dávanie “nálepiek liberalizmu“ strane Hlas-SD neplatia.

Kollár pripomenul, že Republiku pri vylúčení strán a hnutí zo spolupráce Tomáš nespomenul. “Jasne som odpovedal, koho sme zo spolupráce vylúčili a ostatné bude vecou toho, že sme mali svoje podmienky na sneme. A tak je úplne evidentné, kto ich spĺňa a kto nie,“ dodal Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko