Na hlavný obsah

Pátrali po ňom viac ako 100 rokov, obraz grófa Pálfiho sa vrátil na Bojnický zámok

Vypátral ho študent na kanadskom aukčnom portáli.

Pátrali po ňom viac ako 100 rokov, obraz grófa Pálfiho sa vrátil na Bojnický zámok
Stratený portrét grófa Jána Pálfiho. Foto: RTVS

Na Bojnický zámok sa po viac ako sto rokoch vrátil obraz posledného šľachtického majiteľa – grófa Jána Pálfiho. Stratil sa začiatkom 20. storočia. Náhodne ho vypátral študent výtvarných umení na kanadskom aukčnom portáli.

„Po večeroch som surfoval po internete, robil som si nejaký výskum, čo sa týka zámku a natrafil som na podobizeň majiteľa zámku, ktorá bola na predaj. Ja som o tom obraze vedel, že sa stratil, ale bola tam menšia pochybnosť, či je to autentické,“ priblížil študent, ktorý pred dvoma rokmi na zámku sprevádzal turistov.

Portrét našiel na kanadskom aukčnom portáli. Podľa predávajúceho išlo o obraz Fidela Pálfiho, nacistu popraveného po druhej svetovej vojne. Autor bol uvedený správne – mníchovský maliar Piloti, ktorý zomrel v 19. storočí. Pravosť obrazu sa nakoniec potvrdila.

Téme strateného obrazu sa v Správach RTVS venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

„Osemtisíc dolárov (zhruba 7 400 eur) je za tento obraz veľmi malá čiastka. Pokiaľ mám informácie, tento obraz by mal hodnotu nejakých 20-tisíc, 25-tisíc až 30-tisíc eur,“ ozrejmil riaditeľ Slovenské národného múzea – Múzeum Bojnice Igor Socha.

„Maďari tiež mali zálusk na obraz, keď zistili, že je na predaj, ale obraz už bol v tej chvíli zmluvne zabezpečený pre bojnické múzeum. Kam patrí, lebo bol súčasťou jeho interiéru,“ vysvetlila historička umenia Katarína Malečková.

Dediči jeho majetok rozpredali

Ján Pálfi zomrel v roku 1908 vo Viedni ako najbohatší muž Rakúsko-Uhorska. Jeho majetok sa však v tom čase odhadoval na viac ako 90 miliónov korún. Dnes by to bolo v prepočte tri miliardy eur.

„Všetok jeho majetok dopadol tak, že dediči nedodržali jeho závet, pretože odkázal štyri objekty ako múzeá medzi nimi aj bojnický zámok,“ dodala Malečková.

Dediči zbierky rozpredali, umelecké diela sa roztratili po svete. Portrét je prvé dielo, ktoré sa na zámok opäť vrátilo. Návštevníci už môžu vidieť obraz vystavený v zámockej obrazárni – tam, kde visel pred smrťou Jána Pálfiho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny