Na hlavný obsah

Podobne ako covid chcú hľadať kliešťovú encefalitídu. Slovenskí vedci pracujú na modernom teste

Myšlienka vznikla ešte počas pandémie.

Podobne ako covid chcú hľadať kliešťovú encefalitídu. Slovenskí vedci pracujú na modernom teste
Na ilustračnej snímke kliešť. Foto: RTVS

Podobne ako covid chcú hľadať kliešťovú encefalitídu. Slovenskí vedci pracujú na modernom teste, ktorým by tento vírus mohli odhaliť hoci aj sami farmári z podojeného mlieka priamo na salaši. Myšlienka vznikla ešte počas pandémie. Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied na vývoji spolupracuje so súkromnou firmou.

Fungovalo by to na podobnom princípe ako testovanie počas covidu. Výhodou by teda bola najmä rýchlosť.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Nina Miková:

“Nie je to až tak triviálne, ako napríklad rýchly antigénový test, ako sme zažili pri covide. Ale napriek tomu je to výrazne jednoduchšie. Potreba toho prístrojového vybavenia je veľmi nízka. V porovnaní s PCR je veľmi rýchly. Rádovo, maximálne do hodiny, by tie výsledky mali byť. Takže dalo by sa to realizovať priamo na mieste, čiže akoby na tých salašoch,“ uviedol virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Ružová by značila negatívny výsledok, žltá pozitívny. Prítomnosť vírusu by sa testovala z pár kvapiek mlieka. Okrem uhryznutia kliešťom sa totiž človek môže kliešťovou encefalitídou nakaziť aj z nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

Nepasterizované mlieko a mliečne výrobky

“U nás sa asi 15 až 20 percent všetkých nákaz realizuje práve alimentárnou cestou. To znamená, že ľudia pijú nepasterizované mlieko alebo mliečne výrobky, alebo jedia mliečne výrobky, predovšetkým z kozieho mlieka, ale aj z ovčieho alebo iného mlieka,“ spresnila epidemiologička Mária Štefkovičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.

Kedy sa test stane realitou v praxi zatiaľ nevieme, v laboratóriách ešte doľaďujú detaily.

“V laboratórnych podmienkach nám ten test už funguje veľmi dobre. Ale predsa len máme trochu problém, keď používame reálne ostré vzorky mlieka od zvierat. Na tomto ešte musíme laboratórne trochu zapracovať,“ dodal Klempa.

Účinnou a dostupnou ochranou je očkovanie. Vhodné je aj pre deti a zdravotné poisťovne naň ponúkajú príspevok. Úrad verejného zdravotníctva evidoval vlani vyše 200 prípadov kliešťovej encefalitídy. Ide o najvyššie číslo za posledných 60 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál