Na hlavný obsah

Podpora členstva a celkový imidž EÚ patrí na Slovensku k najnižším spomedzi členských štátov

Viac ako tretina však považuje eurovoľby za dôležité.

Podpora členstva a celkový imidž EÚ patrí na Slovensku k najnižším spomedzi členských štátov
Archívna snímka hlasovania v eurovoľbách z roku 2019. Foto: TASR/František Iván

Obyvatelia Slovenska majú spomedzi všetkých štátov Európskej únie najnižší záujem o budúcoročné európske voľby. Len približne štvrtina Slovákov je, podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometra, ochotná prísť o rok k volebným urnám. Európsky priemer vykazuje rastúcu podporu eurovoľbám.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

Po najnižšej volebnej účasti v predchádzajúcich eurovoľbách, nevyzerajú byť pre Slovensko prognózy o účasti v tých nasledujúcich výrazne odlišné.

Spolu s Českom sa Slovensko ocitlo na chvoste prieskumu, podľa ktorého má v priemere záujem o voľby 56 percent Európanov. „Pokiaľ ide o účasť v eurovoľbách, Slovensko, žiaľ, veľmi často končilo v tej dolnej časti prieskumu. A to je niečo, čo by sme boli radi, keby sa časom zmenilo,“ povedal vedúci oddelenia monitoringu verejnej mienky Európskeho parlamentu Philipp Schulmeister.

Hlas Slovákov vo voľbách zaváži

Paradoxne, viac ako tretina Slovákov, považuje voľby do Európskeho parlamentu za dôležité. Ešte viac obyvateľov si myslí, že činnosť Únie má vplyv na ich bežný život. Viac ako európsky priemer – až 82 percent Slovákov pociťuje, že to, čo sa deje v Európskej únii, ich ovplyvňuje.

Podľa europarlamentu na tejto skutočnosti možno stavať a aj na národnej úrovni vysvetľovať, že ich hlas vo voľbách zaváži. „Vplyv EÚ a europarlamentu na brexit, pandémiu, vakcináciu, na obnovu hospodárstva po pandémii či najnovšie na postoj proti ruskej agresii na Ukrajine. To všetko ukazuje, že EÚ je v súčasnosti oveľa dôležitejšia, ako pred piatimi rokmi. Znamená to, že aj pozícia Európskeho parlamentu a poslancov bude významnejšia, ako kedykoľvek predtým,“ uviedol hovorca Európskeho parlamentu Jaume Duch Guillot.

Podpora členstva a celkový imidž Európskej únie však patrí na Slovensku k najnižším spomedzi členských štátov. Rovnako aj činnosť Európskeho parlamentu vníma tretina Slovákov negatívne.

„Volení slovenskí zástupcovia a poslanci sedia pri každom jednom rozhodnutí, ktoré sa robí. Slovenská vláda v Rade je takisto zastúpená pri každom rozhodnutí, ktoré sa prijíma. V Európskej únii sa ešte neprijalo jediné uznesenie, pri ktorom by Rakúsko či Slovensko nebolo,“ vysvetlil Schulmeister.

Voľby do Európskeho parlamentu budú o rok 6. až 9. júna. Slovenskí voliči hlasmi rozhodnú o 14 europoslancoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál