Na hlavný obsah

Poľskí gynekológovia sa po smrti viacerých tehotných žien ohradili proti nátlaku

Ozvali sa po nedávnom úmrtí tehotnej ženy v nemocnici.

Poľskí gynekológovia sa po smrti viacerých tehotných žien ohradili proti nátlaku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gynekológovia v Poľsku sa v súvislosti s verejnou debatou o niekoľkých prípadoch úmrtia tehotných žien ohradili proti nátlaku, ktorému čelia.

Poľské združenie gynekológov a pôrodníkov upozorňuje, že sa objavuje množstvo predčasných záverov, ktoré nemajú nič spoločné so spravodlivosťou a ktoré sa podobajú“ verejnému lynču“ namierenému proti lekárom. Portál gazeta.pl pripomína, že gynekológovia sa ozvali po nedávnom úmrtí tehotnej ženy v nemocnici v Nowom Targu.

Žena menom Dorota tam vyhľadala zdravotnú starostlivosť pre to, že jej v piatom mesiaci tehotenstva praskla voda. O tri dni neskôr tam zomrela na sepsu. Príbuzní ženy a ich advokátka uviedli, že lekári sa nerozhodli Dorote vykonať potrat, hoci jej život bol v ohrození.

Podobné prípady sa v uplynulých rokoch stali tiež v Pszczyne a Čenstochovej. Poľské liberálne médiá a aktivisti za ženské práva ich dávajú do súvislosti s rozhodnutím Ústavného súdu z októbra 2020. Podľa neho lekári nesmú vykonať potrat tehotným ani v prípade, že plod je nenávratne poškodený alebo trpí nevyliečiteľnou chorobou.

Boja sa vykonávať interrupcie

Podľa médií zdravotníci v strachu z postihu odmietajú potraty vykonávať aj v prípadoch, keď im to zákon povoľuje. To je v situácii, keď žena otehotnela v dôsledku znásilnenia alebo incestu alebo keď je ohrozený jej život. Proti potratom hlasno vystupujú konzervatívni aktivisti, odsudzuje ich tiež katolícka cirkev.

„Gynekológovia a pôrodníci sa v poslednom čase stretávajú s problémami vyplývajúcimi zo systémových riešení. Tie môžu mať na ich rozhodovanie vplyv ako psychologický, tak právny,“ uviedlo združenie ženských lekárov.

Združenie pripomenulo, že gynekológovia rovnako ako všetci ostatní občania sa musia podriaďovať zákonom a že vytvárať zákony nie je úlohou zdravotníkov, ale štátu.

„Nátlak, ktorý v našich kruhoch pociťujeme, je veľmi silný, a navyše vydávanie predčasných záverov, emotívnej diskusie alebo dokonca mediálnej štvanice môžu mať fatálne následky ako pre lekárov, tak pre pacientky,“ upozornilo tiež združenie.

Vyzýva všetkých, aby prenechali hodnotenie postupu lekárov odborníkom a aby sa prípady úmrtí pacientiek riadne objasnilo. Združenie gynekológov upozorňuje, že súčasný „mediálny hon na čarodejnice“ vedie k tomu, že ubúda mladých lekárov, ktorí by sa chceli venovať tejto špecializácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet