Na hlavný obsah

Potravinový semafor ožíva. Štát zaplatil súkromnej firme, ktorú vlastní cyperská spoločnosť, aby ho zriadil

Odborníci poukazujú na nevýhodnosť tohto obchodu.

Potravinový semafor ožíva. Štát zaplatil súkromnej firme, ktorú vlastní cyperská spoločnosť, aby ho zriadil
Webová stránka potravinového semaforu. Foto: RTVS

Štát sa opäť pustil do prípravy potravinového semaforu. Má ísť o najväčšiu databázu potravín, z ktorej sa ľudia dozvedia podrobnosti o ich jedle. Rezort pôdohospodárstva si na to vybral ešte pod vedením Samuela Vlčana súkromnú firmu, ktorej majiteľom je cyperská spoločnosť.

V registri potravín je zatiaľ vyše sto produktov. Hlavne mäso, syry a pečivo. Na to, aby bolo v systéme položiek viac, si ministerstvo pôdohospodárstva vybralo súkromnú firmu, ktorá ich má v databáze vyše 10-tisíc.

„Zaráža ma, že takéto niečo sa dá v dnešnom svete vyhotoviť takejto firme, pretože my máme ministerstvo informatizácie, štátnu akciovú spoločnosť Slovensko IT, ktoré – som si celkom istý – by dokázali niečo takéto pripraviť,“ uviedol IT špecialista Ondrej Macko.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

Štát zaplatil firme za databázu necelých 10-tisíc eur. Podľa zmluvy ju môže využívať maximálne rok. Čo bude nasledovať potom, sa v nej už nepíše. „Potom sa budeme musieť pripraviť na to, že predĺženie alebo akékoľvek ďalšie pokračovanie zmluvy môže vyjsť tento štát poriadne draho,“ myslí si IT špecialista Ján Jedinák.

Ďalším problémom je, že aj keď by chcel štát tieto údaje publikovať, nemôže. V parlamente totiž neprešiel kľúčový zákon a bez neho zostáva potravinový semafor naďalej len na dobrovoľnej báze potravinárov.

„Ministerstvo pôdohospodárstva konštatuje, že v tomto prípade zvíťazila v parlamente opäť raz politika nad službou občanovi,“ povedal hovorca rezortu Andrej Wallner.

Od podpísanej zmluvy sa už odstúpiť nedá. Potravinový katalóg skončil fiaskom už za pôsobenia Gabriely Matečnej. Rozdiel bol v tom, že sme inej súkromnej firme zaplatili vyše milióna eur za portál, na ktorom sa dala namiesto potravín kúpiť obuv či lyžiarska výbava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika