Na hlavný obsah

Pred 14 rokmi ho zrazilo auto. Cyklista Miroslav sa doteraz nedočkal odškodnenia

Dokonca musel sám platiť aj trovy exekúcie.

Pred 14 rokmi ho zrazilo auto. Cyklista Miroslav sa doteraz nedočkal odškodnenia
Poškodený cyklista Miroslav Vereš. Foto: RTVS

Vymôcť právo, o ktorom rozhodol súd, je neraz problém. Trápi aj cyklistu, ktorého autom zrazil nepozorný vodič. Namiesto odškodnenia a bolestného za zranenie, musí napokon zaplatiť ešte aj trovy exekútora. Prípadom sa zaoberá relácia Občan za dverami.

Košičana Miroslava Vereša zrazil nepozorný vodič v apríli 2009. Pri odbočovaní na vedľajšiu cestu mu nedal prednosť a zachytil ho ľavou stranou auta.

„No a ja som preletel cez bicykel a skončil som takmer až na tom obrubníku. Zobral ma na pohotovosť, keďže som krvácal. Poprosil ma aby sme nevolali políciu,“ pripomenul si nehodu pán Miroslav.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Navrátil:

Podľa lekárskej správy mal Miroslav trojcentimetrovú tržnú ranu na ľavom obočí, ktorú mu lekári zašili niekoľkými stehmi. Vodič auta mu prisľúbil odškodnenie za zničený bicykel a bolestné, peňazí sa však nedočkal. Obrátil sa preto na súd.

„Okresný súd Košice II rozhodol tak, že žalovaný Roman H. je povinný zaplatiť žalobcovi Miroslavovi V. sumu 500 eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu Košice Anna Pančurová.

Nový bicykel si napokon musel Miroslav kúpiť za vlastné. Hoci už šesť rokov má v rukách právoplatný rozsudok, vysúdené peniaze dodnes nemá. Vodič auta rozhodnutie súdu ignoruje.

Exekútor nevymohol ani euro

Spor dal na exekúciu. Počas piatich rokov však exekútor nevymohol ani jedno euro a v marci tohto roku exekúciu zastavil.

„Dlžník nemá žiaden majetok ani príjmy, z ktorých by bolo možné uspokojiť vymáhanú pohľadávku. Bohužiaľ, ide o viacnásobného dlžníka,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

RTVS oslovila aj vinníka nehody Romana Horňáka. Ten sa však na kamery odmietol vyjadriť. Keďže jeho majetok nepostačoval ani na zaplatenie trov exekúcie, musel ich napokon zaplatiť poškodený Miroslav Vereš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko