Na hlavný obsah

Pred 32 rokmi odišli zo Slovenska poslední vojaci vtedajšieho Sovietskeho zväzu

Územie Slovenska okupovali 23 rokov.

Pred 32 rokmi odišli zo Slovenska poslední vojaci vtedajšieho Sovietskeho zväzu
Archívna snímka. Foto: RTVS

Pred 32 rokmi odišli zo Slovenska poslední vojaci vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Dvadsiaty prvý jún je pamätný deň známy ako Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády z Česko-Slovenska. Na našom území zostali od obsadenia Československa v auguste 1968 dvadsaťtri rokov.

V roku 1968 vstúpila na územie vtedajšieho Československa armáda krajín Varšavskej zmluvy. Tanky cudzích vojsk u nás nikto nečakal. „Od noci na 21. augusta 1968 k nám prišlo postupne vyše pol milióna vojakov spojeneckých armád Varšavskej zmluvy a zhruba vyše šesťtisíc tankov a vozidiel a ďalšej techniky,“ povedal historik Marcel Pecník.

Sovietski vojaci nakoniec okupovali naše územie 23 rokov, aj keď oni hovorili o dočasnom pobyte. Po Nežnej revolúcii bola jednou z hlavných tém v spoločnosti požiadavka na ich odchod. Sovieti sa ho snažili odložiť o desať rokov. Nepodarilo sa.

Téme sa venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Kľúčovú rolu pri bezproblémovom a rýchlom odsune odsune sovietskych vojsk zohrali generál Svetozár Naďovič a Michael Kocáb. „Preto to išlo v úvodzovkách bez problémov, lebo my s Michalom sme žiadne problémy nerobili. My sme vedeli vytvoriť také prostredie, ktoré vládlo medzi nami a okupačnou sovietskou armádou, že všetky úlohy, a to čo sa naplánovalo sa aj splnilo,“ vysvetlil náčelník Správy na zabezpečenie odsunu sovietskych vojsk Svetozár Naďovič.

„U nás to prebiehalo veľmi dobre, zatiaľ čo v Kremli sa proti tomu veľká časť politikov búrila. Ale nedokázala ten svoj rozpor vnútiť Gorbačovej politike,“ dodal predseda komisie pre odsun sovietskych vojsk Michael Kocáb.

Československo sa po odchode Sovietov stalo po desaťročiach opäť suverénnym štátom. Sovietska okupácia si vyžiadala 108 obetí a ďalšie stovky zranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko