Na hlavný obsah

Pretrhnutie Kachovskej priehrady ohrozuje desiatky tisíc ľudí. Ukrajina môže evakuovať len ľudí z neokupovaných častí

Doposiaľ sa podarilo evakuovať 1 300 ľudí.

Pretrhnutie Kachovskej priehrady ohrozuje desiatky tisíc ľudí. Ukrajina môže evakuovať len ľudí z neokupovaných častí
Obyvateľka Chersonu sa brodí zaplavenou ulicou. Foto: TASR/AP

Po pretrhnutí Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny záplavy ohrozujú 40-tisíc ľudí, ukrajinské úrady však majú možnosť zabezpečiť evakuáciu len 17-tisícom z nich. Na Twitteri to uviedol ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin.

Vyše 25-tisíc ohrozených ľudí totiž podľa neho žije na územiach okupovaných ruskou armádou. Kostin zároveň ruskú okupačnú správu obvinil, že evakuáciu nevykonáva.

„Okupanti evakuácie nevykonávajú. Je to ďalší do neba volajúci prípad neúcty k ľudskému životu a medzinárodnému právu, „podčiarkol Kostin.

Proruská správa na okupovaných územiach síce ráno tvrdila, že zabezpečiť presun obyvateľov zatiaľ netreba. Neskôr však ohlásila, že na ľavom brehu Dnepra, ktorý je pod ruskou kontrolou, plánuje evakuácie. Kostin tiež napísal, že očakáva patričnú odpoveď na utorkové (6. 6.) udalosti zo strany Európy i celého sveta.

Ukrajinská služba pre mimoriadne situácie oznámila, že do štyroch hodín miestneho času (15.00 h SEČ) sa podarilo zatiaľ evakuovať 1 300 osôb. Zatopilo doteraz podľa nej 13 obcí na pravom brehu Dnepra, ktorý majú pod kontrolou ukrajinské sily, vrátane asi 300 domov.

Hovorca služby zároveň ubezpečil, že záchranné zložky v tejto chvíli majú dostatok síl i prostriedkov, aby mohli na situáciu reagovať.

Proruské úrady podľa ruskojazyčného webu BBC oznámili, že sa pripravuje evakuácia z Novej Kachovky alebo miest Hola Pristaň a Olešky. Predtým ohlásili presuny ľudí z dedín Dniprjan a Korsunka pri Novej Kachovke.

Téme sme sa venovali aj v Správach RTVS o 19.00 h:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet