Na hlavný obsah

Príslušníci ruskej tajnej služby našli v dodávkach asi štyri miliardy rubľov. Patrili Prigožinovi

Tvrdí, že boli určené na platy a kompenzácie.

Príslušníci ruskej tajnej služby našli v dodávkach asi štyri miliardy rubľov. Patrili Prigožinovi
Na snímke rubľové bankovky. Foto: TASR/AP

Príslušníci ruskej tajnej služby FSB v sobotu (24. 6.) v Petrohrade našli a zaistili celkovo asi štyri miliardy rubľov (asi 43 miliónov eur). Tie podľa miestneho spravodajského serveru Fontanka patria zakladateľovi súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenijovi Prigožinovi.

Toho ruské úrady kvôli vzbure a pochodu jeho síl smerom na Moskvu od piatkového (23. 6.) večera stíhajú pre organizáciu ozbrojeného povstania. Ruský prezident Vladimir Putin svojho niekdajšieho spojenca označil za zradcu a jeho krok za „dýku vrazenú do chrbta Ruska“, ktoré už viac ako rok útočí na susednú Ukrajinu.

Prigožin podľa serveru Fontanka na sociálnych sieťach skutočnosť, že išlo o jeho peniaze, potvrdil a dodal, že na veci nevidí nič strašné. Boli podľa neho určené na platy príslušníkov Vagnerovej skupiny, na kompenzácie príbuzným zabitých bojovníkov a na niektoré ďalšie účely.

Financie našli v sobotu popoludní príslušníci FSB v dodávke a dvoch minibusoch zaparkovaných na dvore za hotelom Trezzini v Petrohrade, podľa Fontanky v ňom mal Prigožin kanceláriu. Uložené ich mal v papierových škatuliach.

Vyšetrovatelia tiež na petrohradskom letisku Pulkovo zapečatili vrtuľník a súkromné lietadlo, ktoré mal Prigožin dlhodobo prenajaté a používal ich. Už ráno ruskí vyšetrovatelia obsadili centrálu Vagnerovej skupiny v Petrohrade, kam dorazili v sprievode príslušníkov špeciálnej jednotky OMON.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet