Na hlavný obsah

Problémy so zákonom mal už v mladosti, prezývali ho Putinov šéfkuchár. Kto je Jevgenij Prigožin?

Založením Vagnerovej skupiny sa stal jednou z hlavných tvárí ruskej agresie na Ukrajine.

Problémy so zákonom mal už v mladosti, prezývali ho Putinov šéfkuchár. Kto je Jevgenij Prigožin?
Na snímke zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Foto: RTVS

Kto je to Jevgenij Prigožin? Založením Vagnerovej skupiny sa stal jednou z hlavných tvárí ruskej agresie na Ukrajine. Už mesiace obviňuje vojenské vedenie Ruska z neúspechov vo vojne. Známy je tiež dlhodobými spormi s ministerstvom obrany.

Jevgenij Prigožin mal už v mladosti problémy so zákonom a podmienečne ho odsúdili za krádež. V roku 1981 dostal 12 rokov väzenia za lúpež a napadnutie. Po deviatich rokoch mu však udelili milosť.

V 90. rokoch si otvoril reštauráciu v Petrohrade. V tejto funkcii spoznal súčasného prezidenta Vladimira Putina, vtedajšieho zástupcu primátora. S tým ako rástol vplyv Vladimira Putina, rástlo aj bohatstvo Jevgenija Prigožina. Začali mu hovoriť Putinov šéfkuchár.

Profil šéfa Vagnerovskej skupiny pripravila redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Angažoval sa v médiách a vytváral továrne internetových trollov.To viedlo tiež k jeho obvineniu v USA za zasahovanie do prezidentských volieb v roku 2016.

Dlhodobo patrí k hlavným dodávateľom jedál do školských jedální aj napriek tomu, že v roku 2017 čelil obvineniam z korupčných obchodných praktík. Spoločnosť Moskovský školník, na ktorú bol vtedy napojený, dodávala do škôl nekvalitné potraviny, ktoré mohli za epidémiu zápalu hrubého čreva.

To, že založil Vagnerovu armádu dlho popieral. Prvýkrát to priznal až vlani v septembri. Ruská žoldnierska organizácia sa na Ukrajine objavila prvýkrát krátko po ruskej anexii Krymu. Odvtedy je oligarcha na sankčnom zozname Západu. Jeho skupina okrem toho pôsobí aj v Sýrii, Iraku a v Afrike.

Na zozname najhľadanejších zločincov

V marci 2021 ho FBI zaradila na zoznam najhľadanejších zločincov a vypísala odmenu za jeho chytenie. V tom istom roku ho Európska únia obvinila zo závažného porušovania ľudských práv vrátane mučenia, hromadných popráv či z vykonávania destabilizačných aktivít v Stredoafrickej republike, Líbyi, Sýrii a na Ukrajine.

Patrí k najaktívnejším podporovateľom ruskej agresie. Vyzýval na razantné akcie a Ukrajine sa vyhrážal tvrdým postupom. Často tiež ostro kritizoval ruské vojenské a politické špičky.

Miliardár Jevegnij Prigožin podľa médií v súčasnosti zarába na kateringu, štátnych zákazkách a žoldnierskych misiách Vagnerovej skupiny. Jeho majetok sa odhaduje na viac ako miliardu dolárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet