Na hlavný obsah

Prvé letné ovocie už naplno dozrelo. Začína sa samozber jahôd, cena bude vyššia

Na Slovensku máme celkovo asi 50 jahodovísk.

Prvé letné ovocie už naplno dozrelo. Začína sa zber jahôd. Tak ako po iné roky, aj tento prevláda samozber.

V Trnovci nad Váhom jahody oberajú do predajní už asi dva týždne. Prví samozberači sa však na jahodovisko dostali až vo štvrtok (1. 6.).

„Už pred siedmou stáli pri bráne, tak som otvoril ešte pred siedmou, nech tam nečakajú. Jahody sú pekné, nová sadba, pekné, veľké a veľa jahôd,“ zhodnotil pestovateľ z Trnovca nad Váhom Pavol Abrahám.

Práve veľké množstvo dozretých plodov je pre samozbery základnou podmienkou. Splniť ju pomohli aj posledné slnečné dni, ktoré jahodám priali.

Na Slovensku máme celkovo asi 50 jahodovísk. Jahody na nich budú postupne dozrievať počas celého júna. Postupne sa tak otvoria ďalšie jahodoviská, viaceré chystajú spustenie sezóny už cez víkend.

Na samozber jahôd sa bola pozrieť redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Robíme to asi štvrtý rok, takže je to mladé jahodovisko, ale tá výmera je postačujúca. Aj tento rok boli tie prvé kvietky taktiež chytené alebo teda tiež odišli mrazom, ale snažili sme sa to zachrániť, takže tých jahôd je dosť,“ skonštatoval pestovateľ z Ivanky pri Nitre Róbert Meszároš.

Aj tento rok na mnohých jahodoviskách prevládajú práve samozbery. Výhody v tom vidia pestovatelia, ktorým chýbajú brigádnici, aj spotrebitelia, ktorí môžu pri zbere aj ochutnávať.

„Paradoxne, globálne otepľovanie nám pomohlo v tom, že jahody nazbierajú ten cukor. Oproti napríklad jahodám z Indie, Maroka, ale aj zo Španielska máme vyšší obsah kyselín v plodoch, čo je veľmi dobré z hľadiska pomeru cukru a kyselín,“ vysvetľuje odborník na ovocinárstvo zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Ján Mezey.

Čoraz vyššie sú však aj náklady na pestovanie, preto na mnohých jahodoviskách treba rátať s o čosi vyššou cenou ako pred rokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko