Na hlavný obsah

Referendum v Galovanoch bolo neúspešné, k urnám sa nedostavil dostatok ľudí

Občania v petícii bojovali proti novému developerskému projektu.

Referendum v Galovanoch bolo neúspešné, k urnám sa nedostavil dostatok ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Miestne referendum proti novej výstavbe v obci Galovany na Liptove bolo neúspešné. Z 251 voličov sa na ňom zúčastnilo 72. Účasť teda bola 28,68 percent. Obec tak môže pokračovať v zmene územného plánu, ktorá upravuje novú výstavbu v lokalite Hájiky. Pribudnúť by tam malo 60 domov a 40 malých farmárskych dvorov.

Voliči odpovedali na referendovú otázku, či súhlasia s tým, aby obec pokračovala v procese schvaľovania zmien územného plánu. Za hlasovali traja, proti bolo 67, dva hlasovacie lístky boli neplatné.

,,Nechceme stavať klasicky novú štvrť, chceme vyslovene umožniť malým farmárom, aby tu mohli pôsobiť, aby tu mohli žiť, aby tu mohli produkovať svoje výrobky, svoje služby, svoju poľnohospodársku produkciu. Kde im dokonca zaručujeme cez naše ďalšie firmy odbyt ich produkcie,“ priblížil zástupca investora Michal Beňo.

Viacerým obyvateľom Galovian sa to nepáči a spísali petíciu. Výsledok hlasovania v sobotňajšom (3. 6.) referende má byť signálom pre obecných poslancov, ktorí budú rozhodovať o zmenách územného plánu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny