Na hlavný obsah

Regionálnu nemocnicu v Bardejove čaká rekonštrukcia. Pôjde o viac ako 11-miliónov eur z plánu obnovy

Bude fungovať ďalej aj počas rekonštrukcie.

Regionálnu nemocnicu v Bardejove čaká rekonštrukcia. Pôjde o viac ako 11-miliónov eur z plánu obnovy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako 11-miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti natečie do roku 2026 do regionálnej nemocnice v Bardejove. Bude to nie len vizuálna premena, ale hlavne podstatne sa zvýši komfort pre pacientov a cez medicínsky progres sa zníži aj hospitalizácia a bude sa aj viac operovať.

Koniec spoločným toaletám a sprchám na chodbách aj výťahom z roku 1961. Výrazná premena čaká interné oddelenie, geriatriu, gynekológiu i chirurgiu.

Modernizácii nemocnice v Bardejove sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

“Zvýši sa počet operácií, pretože pribudne aj operačná sála hlavne v oblasti ortopédie, ktoré doposiaľ vykonávame artroskopisky,“ povedal riaditeľ nemocnice a prezident Asociácie nemocníc SR Marián Petko.

Stavbári pacientov nevytlačia, nemocnica bude fungovať ďalej aj počas rekonštrukcie.

Po rekonštrukcii ostanú len dvoj- a jednolôžkové izby už s vlastnými sociálnymi zariadeniami. Na gynekológii pribudne aj miesto pre člena rodiny počas celej doby hospitalizácie rodičky. V novom pavilóne aj infektologické oddelenie.

“Nemocnicu výrazne posunieme dopredu hlavne pri poskytovaní akútnej zdravotnej starostlivosti,“ dodal riaditeľ nemocnice.

K viac ako 11-timi miliónom z Plánu obnovy nemocnica prikladá z vlastných a úverových zdrojov ďalší viac ako milión eur.

“Využijú sa predovšetkým na nákup počítačovej techniky, mobilných telefónov, pevných liniek a nábytku,“ spresnil ekonomický námestník nemocnice Marián Petko mladší.

O peniaze z Plánu obnovy malo záujem 16 nemocníc. Osem už je istých.

“Z ďalších siedmich vieme, že štyri nemocnice podpísali zmluvu a ďalšie tri zvažujú. SNV, neviem ako to je s Popradom a Bojnice a Prievidza ešte rokovali s ministerstvom,“ spresnil riaditeľ nemocnice.

Bardejovská nemocnica už má aj stavebné povolenia. V najbližších dňoch vyhlási výberové konanie. S prácami plánujú začať na jar budúceho roka, ukončené by mali byť do Júna 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny