Na hlavný obsah

Regulačný úrad dá preveriť ceny energií pre firmy. Majú byť o desiatky percent vyššie než v okolitých štátoch

Dodávatelia sa bránia.

Regulačný úrad dá preveriť ceny energií pre firmy. Majú byť o desiatky percent vyššie než v okolitých štátoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vysoké sumy za energie pôjdu na prieskum. Podľa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andreja Jurisa ceny pre firmy, ktoré nespadajú pod štátnu reguláciu, sú prehnane vysoké. Dodávatelia sa bránia. Takéto ceny zazmluvnili ešte v čase vrcholiacej energetickej krízy.

Podľa prepočtov ÚRSO je na Slovensku cena energií pre neregulované firmy o desiatky percent vyššia ako v okolitých štátoch.

„Cenníky, ktoré sú zverejnené, sú o 30 až 40 percent vyššie. Dodávatelia elektriny a plynu na Slovensku sa dajú porovnať s dodávateľmi v Čechách, Nemecku aj v Rakúsku. Je dôležité, aby dodávatelia nakupovali elektrinu čo najlacnejšie. A aby tieto ceny premietli aj do cenníkov,“ mieni Juris.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Tento mechanizmus, ktorý vidíme v okolitých štátoch, sa reguluje pomocou, ktorú štát dáva do systému. To znamená, že nad určitú cenu prispieva malým, stredným aj veľkým podnikom s cenami elektrickej energie. To sa u nás nedeje,“ povedal generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Energie museli nakúpiť skôr

Zástupca podnikateľov v priemysle pripomína, že energie si u svojich dodávateľov musia objednať dopredu. A to preto, aby vedeli, aké množstvo elektriny či plynu majú nakúpiť na burzách. Lasz hovorí, že ich výšku spôsobuje zrejme to, že energie nakúpili dodávatelia ešte minulý rok.

„Dnes na spote máme ceny nižšie, ale žiadna firma nefunguje na spote. Ona si musí kúpiť elektriku vopred, v predchádzajúcich mesiacoch, ktorú dnes využíva,“ dodal Lasz.

Štátny regulátor chce zistiť, či ceny dodávateľov pre neregulované subjekty predsa len nie sú neprimerane vysoké. „Robíme teraz veľmi podrobný prieskum. Aj sme si vyžiadali veľmi podrobné údaje od dodávateľov, aby sme videli nielen verejne dostupné, ale aj tie, ktoré sú predmetom obchodného tajomstva,“ doplnil Juris.

Dodávatelia energií firmám odporúčajú, aby si toho, kto im bude energie dodávať na budúci rok, začali vyberať už teraz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika