Na hlavný obsah

Rodičovský dôchodok spôsobil chaos. Seniori zistili, koľko ich deti zarábajú. Niektorým sa to nepáči a sťažujú sa

Považujú to za porušenie ochrany osobných údajov.

Rodičovský dôchodok spôsobil chaos. Seniori zistili, koľko ich deti zarábajú. Niektorým sa to nepáči a sťažujú sa
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Úrad na ochranu osobných údajov SR sa začali obracať nespokojní ľudia. Nepáči sa im, že v Rozhodnutí o priznaní rodičovského príspevku sú uvedené ich vymeriavacie základy, dá sa teda zistiť, koľko zarábajú.

Považujú to za porušenie ochrany osobných údajov. Odborník im dáva za pravdu.

Živnostníčku Andreu zaskočilo, že z rozhodnutia o priznaní rodičovského dôchodku sa mama dozvedela výšku jej vymeriavacieho základu.

„Neviem, čo moja mama urobí s údajmi, ktoré jej prišli. Komu to povie, komu to ukáže, komu to neukáže, ale viem, že sa rodiny o tom rozprávajú. Rieši sa to na dedinách, na uliciach, že kto koľko. Moje údaje, údaje mojich rovesníkov, kolujú po bytovkách, po uliciach, po dedinách,“ hovorí Andrea.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

„Výška vymeriavacieho základu z ktorého sa vypočítavajú jednotlivé dávky je považovaná za osobný údaj. Je otázka, či si dotknuté osoby budú uplatňovať svoje práva voči Slovenskej republike alebo či budú smerovať nejaké podnety napríklad na Úrad na ochranu osobných údajov, aby prešetril túto situáciu,“ uviedol advokát TaylorWessing Ján Lazur.

„V danej veci prijal úrad niekoľko podaní od dotknutých osôb. Úrad sa, samozrejme, týmito podaniami zaoberá,“ informovala hovorkyňa Úradu na ochranu osobných údajov SR Ivana Draškovič.

Pri ľuďoch s vyššími zárobkami sa v rozhodnutí uvádza iba maximálny ročný vymeriavací základ a to je 14 532 eur. Ostatní majú uvedenú presnú sumu.

„Vymeriavací základ uvádzaný v rozhodnutiach, ktoré dostávali starobní dôchodcovia, vychádza z podaných daňových priznaní. To znamená, že tento údaj predstavuje daňové tajomstvo. Z toho dôvodu je potrebné nastaviť procesy tak, aby toto daňové tajomstvo bolo v budúcnosti chránené,“ skonštatovala daňová poradkyňa Alica Orda Oravcová.

Odborníci navrhujú zmenu zákona

Odborníci navrhujú, aby rezort práce zákon zmenil. Rodičia by dostávali len rozhodnutie o výške dôchodku a deti zase vymeriavací základ, aby mohli skontrolovať jeho správnosť.

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR zmenu zákona v súčasnosti nepripravuje,“ uviedol v stanovisku rezort.

„Aktuálny systém komunikovania vymeriavacích základov detí považujeme v aktuálnej situácii za právne neudržateľný. A to na jednej strane pre možné porušenie európskej legislatívy, a to konkrétne všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov, tzv. GDPR, ale vnímame aj ústavný problém a potenciálny rozpor s Ústavou Slovenskej republiky,“ upozornil Lazur.

Zmenu Zákona o sociálnom poistení navrhne až nová vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko