Na hlavný obsah

Rozpadávajúci sa most v Liptovskom Mikuláši vymenia. Kým postavia nový, ľudí čaká obchádzka

Problém budú mať najmä deti z rómskej osady.

Rozpadávajúci sa most v Liptovskom Mikuláši vymenia. Kým postavia nový, ľudí čaká obchádzka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Starý, rozpadávajúci sa most ponad Váh v Liptovskom Mikuláši vymenia. Kým však postavia nový, čaká ľudí obchádzka. Problém budú mať najmä deti z rómskej osady, ktoré navštevujú školu na opačnom brehu rieky.

Most slúži najmä obyvateľom mestských častí Iľanovo a Ploštín a rómskej osady Hlboké. Jeho rekonštrukcia je nevyhnutná.

,,Tá hodnota je viac ako dva milióny eur a som rád, že po niekoľkonásobnom klopaní sa nám podarilo vo VÚC presadiť. Často sa nám sťažovali obyvatelia na stav toho mosta a je to veľké riziko,“ hovorí primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Zlý technický stav mosta viedol k tomu, že na ňom obmedzili premávku. To mnohým vodičom komplikuje jazdu.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

,,Bude tam nový most. S dočasným premostením nerátame, lebo by to predĺžilo všetky procesy a zároveň by to veľmi predražilo stavbu,“ vysvetlila predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Tá má trvať osem mesiacov a obchádzka povedie po inom – asi kilometer vzdialenom moste. Deti z rómskej osady to do školy majú asi kilometer, obchádzkou by to bol takmer trojnásobok.

,,Keď nám zbúrajú tento most, ktorý vedie do časti Hlboké, trošku nám to skomplikuje a bude tam veľký problém s dochádzkou. Tieto deti budú skôr hľadať výhovorky,“ upozornil riaditeľ ZŠ A. Stodolu v Liptovskom Mikuláši Juraj Ďurica.

Školský autobus pre deti z osady

„Rokujeme so župou, aby sme im dali k dispozícii školský autobus, ktorý bude tie deti prevážať do školy a naspäť,“ vyhlásil Blcháč.

Ide asi o 80 detí z osady, ktoré chodia do školy na druhej strane Váhu. Kraj zatiaľ nevie, či im prispeje na školský autobus.

,,Tým, že tá obchádzková trasa je určená tak dostupne pre obyvateľov, tak verím, že to strpia a budú mať potom nový most. Ten bude obsahovať aj nový jednosmerný chodník pre chodcov,“ hovorí Jurinová.

Žilinský samosprávny kraj si na nový most vzal úver a hľadá firmu, ktorá by ho postavila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny