Na hlavný obsah

Voda po výbuchu Kachovskej priehrady zaplavila už viacero obcí. Vodná elektráreň sa podľa Kyjeva nebude dať opraviť

V ohrozenej zóne žije 16-tisíc ľudí.

Voda po výbuchu Kachovskej priehrady zaplavila už viacero obcí. Vodná elektráreň sa podľa Kyjeva nebude dať opraviť
Na videosnímke voda vyteká z poškodenej priehrady Nova Kachovka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda v utorok (6. 6.) oznámila, že ruské sily spôsobili výbuch na veľkej priehrade v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny. Moskvou dosadené miestne úrady v utorok potvrdili, že časť priehrady Nova Kachovka bola „čiastočne zničená“. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

„Ruské okupačné sily vyhodili do vzduchu priehradu Nova Kachovka,“ napísalo južné velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojej stránke na facebooku. „Rozsah poškodenia, rýchlosť a množstvo vody a pravdepodobné oblasti zatopenia zisťujeme,“ dodalo južné velenie.

Vodnú elektráreň, ktorá sa na priehrade nachádza, útok úplne zničil a nebude možné ju obnoviť do pôvodného stavu, uviedol štátny podnik Ukrhidroenerho vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Podľa spoločnosti došlo k výbuchu priamo v strojovni elektrárne. O úplnej deštrukcii hovoril podľa médií v ruskej štátnej televízii aj šéf ruskej okupačnej správy v Novej Kachovke Vladimir Leontiev. Priehrada už bola predtým počas 15-mesačnej ruskej vojny proti Ukrajine poškodená.

Zelenskyj: Rusi ju odpálili na diaľku

Kachovskú vodnú elektráreň skoro ráno vyhodili do povetria ruské sily, ktoré detonáciu vykonali na diaľku, uviedol v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po mimoriadnom rokovaní bezpečnostnej rady.

O detonácii vo vnútri strojovne predtým hovorila ukrajinská vojenská rozviedka. Poradca šéfa Zelenského kancelárie Mychajlo Podoljak predtým uviedol, že Kachovskou priehradu pravdepodobne vyhodila do povetria ruská 205. motostrelecká brigáda.

„Dnes v noci okolo 02.50 h (miestneho času, 01.50 h SELČ) ruskí teroristi vykonali vnútornú detonáciu štruktúr Kachovskej vodnej elektrárne.

O predbežných informáciách ohľadom jednotiek zodpovedných za explóziu s odvolaním sa na údaje od ukrajinskej rozviedky písal predtým na Twitteri Podoľak.

„Je to predbežná informácia. Samozrejme, teraz sa všetko bude overovať. Ale (táto jednotka) bola tam umiestnená a sú predbežné údaje, že to boli vojaci 205. motostreleckej. Preveríme to,“ uviedol Podoľak podľa ruskej redakcie BBC.

Ukrajina obviňuje z vyhodenia priehrady do povetria Rusko a Rusko zase obviňuje Ukrajinu. Napríklad šéf okupačnej správy v Novej Kachovci Vladimir Leonťjev tvrdí, že priehradu v noci ostreľovali Ukrajinci, a označil to za teroristický útok.

Zo strany Ruska „ide o hysterickú reakciu“ na očakávanú protiofenzívu ukrajinských síl, citovala agentúra Unian hovorkyňu južného veliteľstva ukrajinských síl Nataliju Humenjukovú. „(Ruskí vojaci) si uvedomovali, že sa začnú presúvať ukrajinské obranné sily, a snažili sa im touto cestou zabrániť prekročiť Dneper,“ povedala hovorkyňa.

Vo vojnových podmienkach nemožno tvrdenia znepriatelených strán ihneď overiť z nezávislých zdrojov.

Viacero dedín už zaplavilo

Viacero dedín zostalo úplne alebo čiastočne zaplavených po poškodení priehrady Nova Kachovka. Evakuácie civilistov z postihnutých lokalít v povodí rieky Dneper sa už začali, uviedli v utorok tamojšie ukrajinské úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

„V kritickej zóne na pravom brehu v Chersonskej oblasti je približne 16-tisíc ľudí,“ spresnil na sociálnych sieťach ukrajinský gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin. Ako dodal, k záplavám v dôsledku poškodenia priehrady došlo v ôsmich oblastiach pozdĺž Dnepra a upozornil, že hladina vody môže do piatich hodín dosiahnuť kritickú úroveň.

Zaplavilo aj mesto Nova Kachovka

Ruskom okupované mesto Nova Kachovka po poškodení priehrady „zaplavilo“, uviedli v utorok ruské tlačové agentúry. Informovala o tom aj agentúra AFP.

Ruskom dosadené úrady podľa agentúry DPA vyhlásili v meste núdzový stav. Hladina vody tam medzičasom vystúpila do výšky 12 metrov, povedal Moskvou vymenovaný primátor Novej Kachovky Vladimir Leontiev pre ruskú štátnu televíziu.

„Mesto zaplavilo,“ potvrdil. Pod vodou sa ocitla aj totálne zničená vodná elektráreň, ktorá sa nachádza pri priehrade.

Záporožská elektráreň je mimo ohrozenia

Podľa ukrajinského prezidentského poradcu Myhajla Podoľaka útokom na priehradu stúplo aj riziko jadrovej katastrofy. Poškodená priehrada sa totiž nachádza zhruba 150 kilometrov od Záporožskej jadrovej elektrárne.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však uviedla, že „neexistuje bezprostredné jadrové bezpečnostné riziko“ v elektrárni v Záporoží, ktorá je najväčším zariadením takéhoto typu v Európe.

„MAAE si uvedomuje správy o poškodení priehrady Nova Kachovka na Ukrajine. Experti MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni podrobne monitorujú situáciu. V elektrárni momentálne nehrozí bezprostredná jadrová bezpečnostná hrozba,“ uviedla agentúra na sociálnej sieti Twitter.

Do Dnepra sa dostal motorový olej

Ukrajina uviedla, že po zničení Kachovskej priehrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja, informovala o tom agentúra AFP.

„V dôsledku explózie sa do rieky Dneper dostalo 150 ton motorového oleja,“ uviedla ukrajinská prezidentská poradkyňa pre oblasť komunikácie Daria Zarivnová na sociálnych sieťach.
Kyjev už predtým uviedol, že poškodenie priehrady spôsobilo okrem ohrozenia civilného obyvateľstva aj rozsiahlu ekologickú katastrofu a jeho dôsledky sú už teraz „katastrofálne“.

Stoltenberg: Ukazuje to brutalitu Ruska

Zničenie priehrady Nova Kachovka je otrasný čin. Ukazuje brutalitu Ruska vo vojne na Ukrajine. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na samite Bukureštskej deviatky (B9) na Bratislavskom hrade.

Šéf NATO upozornil, že zničenie priehrady ohrozuje tisícky civilistov a spôsobí závažné poškodenie životného prostredia.

Ako ďalej uviedol, nevyprovokovaná vojna Ruska na Ukrajine zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe v dlhodobom horizonte. „Rusko rozbilo mier v Európe,“ dodal.

Stoltenberg očakáva, že na júlovom summite NATO v litovskom Vilniuse prijmú lídri členských krajín rozhodnutia, ktoré zvýšia podporu Ukrajiny a pomôžu jej tak dostať sa na úroveň štandardov Aliancie a priblížiť sa k vstupu do nej.

Všetci spojenci sa zhodujú, že Ukrajina má dvere do Severoatlantickej aliancie otvorené a Rusko v tomto smere nemá právo veta, zdôraznil.

Úmyselná sabotáž?

Kremeľ vyhlásil, že útok na priehradu bol „úmyselnou sabotážou“ Kyjeva, ktorý vraj chcel týmto spôsobom odrezať od dodávok vody anektovaný Krymský polostrov. Informovala o tom agentúra DPA.

„Už teraz môžeme jednoznačne vyhlásiť, že išlo o úmyselnú sabotáž zo strany Kyjeva,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Jedným z cieľom bolo pripraviť Krym o vodu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet